У немачком парламенту предложен закон о еутаназији

CC0 / Pixabay / Пацијент у болници
Пацијент у болници - Sputnik Србија
Пратите нас
Чланови немачког парламента предложили су закон који би омогућио асистирано самоубиство смртно болесних одраслих особа након што добију професионални савет.

Према нацрту закона који су у Бундестагу представили чланови социјалдемократа (СПД), који су у владајућој коалицији, као и опозициони ФДП и левичарски „Линке“, пацијенти који желе да узму смртоносни натријум-пентобарбитални лек морали би да докажу да је њихова жеља трајна и да нико није вршио притисак на њих у тој одлуци, наводи Ројтерс.

„Свако ко је у стању да доноси одлуке за себе, такође би требало да може да одлучи када жели да умре“, рекла је Катрин Хелинг-Плар, чланица либералних Слободних демократа (ФДП) на конференцији за новинаре.

Чланови опозиционе странке Зелених саставили су посебан нацрт закона који ће захтевати мишљење два лекара пре него што пацијенти добију рецепт за натријум-пентобарбитал, известио је у четвртак дневни лист „Франкфуртер алгемајне цајтунг“.

Врховни суд прошле године је одбацио као неуставан закон о забрани самоубиства уз професионалну помоћ, а еутаназија је посебно осетљива у Немачкој због наслеђа нациста, који су убили око 300.000 особа са инвалидитетом и психичким обољењима у оквиру свог програма „еутаназије“, напомиње британска агенција, а преноси Танјуг.

Само је неколико земаља у свету легализовало еутаназију, а у Шпанији је Доњи дом парламента у децембру одобрио закон који омогућава људима који су озбиљно болесни да одлуче да окончају свој живот, упркос одлучном противљењу политичке деснице и верских организација.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала