Нови велики десантни брод ојачао руску Северну флоту

© Sputnik / Aleksei Druzhinin / Уђи у базу фотографијаВелики десантни брод "Петар Моргунов"
Велики десантни брод Петар Моргунов  - Sputnik Србија
Пратите нас
Велики десантни брод пројекта 11711 „Петар Моргунов“ који је у новембру завршио државна тестирања, стигао је у руску Северну флоту где ће од данас бити у служби, саопштила је прес-служба флоте.
„Велики десантни брод пројекта 11711 'Петар Моргунов' завршио је прелазак из Балтичке у Северну флоту и стигао је у Североморск“, наводи служба.

Према речима команданта Северне флоте, адмирала Александра Мојсијева, брод ће ојачати групацију десантних бродова и углавном ће деловати у морима Северног леденог океана у саставу арктичке групације.

„Брод ће учествовати у предстојећим војним вежбама Северне флоте. Планови борбене и оперативне припреме су већ направљени за њега“, додао је командант.

Програм државних тестирања великог десантног брода „Петар Моргунов“ који је направљен у бродоградилишту „Јантар“ у Калињинграду, завршена су у новембру прошле године.

Реч је о првом броду пројекта 11711 из серијске производње. Уговор о изградњи брода склопљен је са Министарством одбране Русије у јуну 2015. године, а спуштен је на воду у мају 2018. године.

Велики десантни бродови пројекта 11711 предвиђени су за десант, превоз технике и опреме, могу да превозе до 300 маринаца, више од 30 оклопних транспортера или 13 тенкова.

Брод је опремљен хеликоптером Ка-29. Пројекат је јединствен у свету, јер је реализована идеја бесконтактног искрцавања трупа и технике са брода на неопремљену обалу коришћењем понтонских средстава.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала