Русија: Брисел скренуо на „клизав пут“ санкција против Москве

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаЗаменик министра иностраних послова Русије Александар Грушко
Заменик министра иностраних послова Русије Александар Грушко - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска унија је скренула на „клизав пут“ уводећи такозване хоризонталне механизме санкција који стварају неизвесност када је реч о односима са Русијом, изјавио је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко.

Он је истакао да би о судбини свих тих санкција, када је реч о Русији, требало да одлучује сам Брисел.

„Оно што нас брине је то што је ЕУ почела да веома жустро да ствара такозване хоризонталне механизме санкција – по питању хемијског оружја, људским правима, сајбер простору. То значи да се ствара оквир да на законодавни начин Брисел моментално кажњава оне за које сматра да су одговорни. То могу бити физичка лица, али и правна – компаније или институције“, истакао је он.

Грушко је оценио да је то „клизав пут који не води никуда“ јер ствара изузетно велику неизвесност у односима Москве и Брисела.

Такође је навео и да је тај проблем присутан не само у односима Русије и ЕУ, већ и у целокупној светској трговини.

„Управо зато Русија у односима са ЕУ покушава систематски да се бори против таквих одлука јер нису у складу са нормама Светске трговинске организације, стварају препреке зарад остваривања економских односа“, казао је он.

Грушко је подсетио да је упркос томе ЕУ и даље водећи економски партнер Русије, као и да је прошле године трговина са земљама Уније заузела 38 одсто укупног руског спољнотрговинског колача.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала