Америчка амбасада позвала Русију да поштује медијске слободе и људска права

© Sputnik / Рамиљ Ситдиков / Уђи у базу фотографијаАмбасада Америке у Москви
Амбасада Америке у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Вашингтон, коментаришући привођења на протестима у Москви, позвао је Москву да поштује међународне обавезе, изјавила је портпаролка америчке амбасаде у Русији Ребека Рос.
„Руске власти су привеле активисте и новинаре, а такође блокирале центар Москве уочи планираних акција у знак подршке руском опозиционару Алексеју Наваљном. Саопштено је о стотинама демонстраната који су данас задржани. Позивамо Руску Федерацију да поштује међународне обавезе у области људских права“, наведено је у саопштењу портпаролке.

Америчка дипломатска мисија је на свом Твитер-налогу такође позвала руске власти да „поштују слободу медија“ у светлу саопштења о „привођењима новинара упркос чињеници да су носили специјалне прслуке и да су очигледно били на дужности“.

С тим у вези, руско Министарство спољних послова саопштило је да захтева да амерички Стејт департмент и америчка амбасада у Москви престану да се мешају у унутрашње ствари Русије.

Омбудсман главног града Русије саопштио је раније да је у недељу на неодобреним протестима присталица руског опозиционара Алексеја Наваљног у Москви приведено око 120 особа.

У неколико градова Русије су 23. јануара одржани неодобрени скупови који су се претворили у сукобе са полицијом, притварања и покретања кривичних поступака, укључујући и због претње масовним заражавањем ковидом 19. Уочи протеста 31. јануара Генерално тужилаштво и Министарство унутрашњих послова подсетили су да према члану Кривичног закона о масовним нередима учесницима прети казна до 15 година затвора.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала