Бајденoв „зелени курс“ не слути на добро произвођачима нафте из шкриљаца

© REUTERS / KEVIN LAMARQUEПредседник САД Џозеф Бајден
Председник САД Џозеф Бајден - Sputnik Србија
Пратите нас
Протеклу годину обележио је талас аквизиција и банкрота америчких компанија нафте добијене из шкриљаца. Нови председник је у стању да тај сектор доведе до стварног колапса. Џо Бајден је обећао да ће ову индустрију оставити без финансирања, јер се бушење шкриљаца не уклапа у његов „зелени курс“.

Последице такве одлуке могле би да буду масовно смањење радних места, колапс производње нафте и губитак енергетске независности, коју произвођачи нафте из шкриљаца траже већ десет година.

Године 2020. готово 150 произвођача нафте из шкриљаца је банкротирало у Сједињеним Државама. Количина опреме за бушење непрекидно се смањивала, компаније су обустављале своје радове. Већина играча није успела да преброди пандемију вируса корона. Потражња за енергетским ресурсима се значајно смањила, а цене нафте су опале. 

Проблеми произвођача нафте из шкриљаца

Пре свега настрадали су они који су имали проблеме и пре ковида: задужили су се у условима невиђеног недостатка инвестиција. Од 2018. године Вол стрит је изгубила интересовање за ову индустрију, одлучивши да у овом сектору практично нема добити, већина пројеката је врло неисплатива.

А прошле године, према проценама Међународне агенције за енергетику, инвестиције у производњу нафте из шкриљаца опале су за више од половине — на 45 милијарди долара.

Јефтина нафта многима није остављала шансе за опстанак. Сада се ситуација мало поправила. Према проценама америчке Управе за енергетске информације (ЕИА), просечна цена нафте типа Брент 2021. године неће прећи 45,62 долара, а западно-тексашке нафте типа ВТИ — 43,31. Произвођачима нафте из шкриљаца је потребно најмање 50. Према прогнози КПМГ-а, 250 компанија ће банкротирати до краја године.

Нису претрпели губитке само мали играчи, већ и гигантске компаније. Ту спадају Whiting Petroleum и California Resources, пионир у области нафте из шкриљаца  Chesapeake Enеrgy, највећи произвођач нафте из шкриљаца Extraction Oil & Gas, компанија добављач Hornbeck Offshore Services.

Банкроте прати талас аквизација. Крајем године догодиле су се две велике аквизиције у укупном износу од 17 милијарди долара: Pioneer Natural Resources је преузео Parsley Energy заједно са дугом од милијарди долара, а Сonoco Phillips је преузео Concho Resources која је изгубила више од половине вредности и једва се држала на површини.

Међутим, стручњаци су упозоравали: спајањем и преузимањем неће се повећати производња. За индустрију је ово само начин преживљавања.

Рекордни колапс

Према прогнози ЕИА (део Министарства енергетике), производња нафте из шкриљаца опашће са садашњих 11,3 милиона барела дневно (што је већ 2,5 милиона мање од цифре пре кризе) на 7,5 милиона. Смањење производње се очекује у шест од седам најпродуктивнијих басена нафте из шкриљаца, у којима је концентрисана нафта која се тешко може извући.

© AP Photo / Eric GayИндустрија нафте из шкриљаца неће се моћи вратити на ниво пре кризе још две до три године.
Бајденoв „зелени курс“ не слути на добро произвођачима нафте из шкриљаца - Sputnik Србија
Индустрија нафте из шкриљаца неће се моћи вратити на ниво пре кризе још две до три године.

Према јануарским проценама агенције Fitch, индустрија нафте из шкриљаца неће се моћи вратити на ниво пре кризе још две до три године — произвођачи се брину о оптимизацији трошкова и повраћају инвестиција, уместо о повећању производње.

Истовремено аналитичари истичу да је Бајден у стању да коначно сахрани све наде на опоравак. Иако је светско лидерство САД у производњи нафте заслуга произвођача нафте из шкриљаца.

Шта планира Бајден

Нови председник је присталица зеленог курса. Бајден планира да знатно смањи финансирање компанија које производе нафту из шкриљаца, јер намерава да постигне „нулту емисију“ у атмосферу до 2050. године.

Према предизборном програму демократа, влада неће издавати лиценце за употребу технологије хидрауличког фрактурирања на територији јавног земљишта. Ово је врло озбиљно: готово 13 одсто природног гаса производи се на савезним територијама. По мишљењу експерата S&P Global Platts, таквом брзином до краја 2024. године производња нафте и гаса у Сједињеним Државама ће опасти до два милиона барела дневно.

Бајден уверава да он није против саме технологије, али да се не слаже са њеним субвенциионисањем. Међутим, еколошки чисти систем електричне енергије ће смањити потражњу за фосилним горивима, а већи трошкови неће донети профит произвођачима.

Још једна последица је масовно смањење броја радних места. Пре кризе, око десет милиона људи је било запослено у нафтној и гасној индустрији, а због пандемије и затварања бушотина отпуштено је око сто хиљада.

„Размислите о разорном ефекту који ће ово имати на нашу економију. Размислите о томе како изгледа када поново упаднете у енергетску зависност“, упозоравао је још у априлу председник гасне компаније CNX Resources Corporation Ник Делулис.

Али га нису послушали. Изгледа Бајден покушава да прекине „деценију шкриљаца“, када су САД постигле енергетску независност и статус нето извозника, преплавивши светско тржиште нафтом из шкриљаца, преноси РИА новости.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала