Бели Манастир: Полиција поднела пријаву због таблица са симболиком НДХ и додатим усташким "У"

© Јавно власништвоГлавни улаз у логор III Циглана - Јасеновац
Главни улаз у логор III Циглана - Јасеновац - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Златко Јожеф из Белог Манастира вози белу „шкоду октавију“ која би била уобичајени аутомобил да комбинација бројева и слова на регистрацијској таблици није 1004-У. Слово „У“ на таблицама је црним изолир-тракама стилизовано карактеристичним цртицама на горњем делу тако да изгледа као усташки симбол.

Хрватски портал „Индекс“ као појашњење бројки на таблици, наводи да је 10. априла 1941. основана Независна Држава Хрватска, „чији је симбол баш то ушато У, какво Јожеф има на регистрацији“.

Власник усташких таблица: Зашто се у Вуковару граде споменици Србима

Јожеф је испочетка одбијао да разговара са новинарима, али је после потврдио да вози аутомобил са спорном регистрацијом. На питање зашто на аутомобилу има усташку регистрацију, одговорио је да не даје изјаве новинарима „Индекса“ јер су „навијачи погрешне екипе“.

На питање шта то тачно значи, узвратио је контра-питањем:

„Зашто се у Вуковару граде споменици Србима? Ха, зашто?“

Међутим, Јожеф је претходно рекао да је тек недавно видео да му је „У“ на регистрацији претворено у усташко. Новинарима „Телеграма“ рекао је да га полицајци нису зауставили у саобраћају, него да су у уторак усликали његов аутомобил на паркингу.

„Када сам их видео да фотографишу, дошао сам до возила и питао их о чему се ради. Рекли су ми да има промена на регистрацијама. Тада сам видио да су на слово 'У' залепљене траке“, рекао је Јожеф.

Али то није истина. На његовом Фејсбук профилу пронашли су фотографију аутомобила коју је објавио у септембру, а на њему су и тада биле регистарске таблице са ушатим „У“. Јожеф је објавио фотографију аутомобила 23. септембра 2020. али ју је уклонио након објављивања „Индексовог“ текста.

Нисам усташа – регистрација је лепа љубавна прича

Да се усташко „У“ није случајно нашло на регистрацији која, какве ли случајности, има датум оснивања квислиншке нацистичке државе, може се наслутити и из Јожефовог Фејсбук профила.

Јожефу усташка иконографија није нимало страна јер „уз прегршт усташког поздрава 'За дом спремни', ту је и још експлицитнија усташка симболика из злочиначке НДХ“. Јожеф је тако пријатељима честитао Божић уз слику новина из доба НДХ на којој је у првом плану усташко знамење.

© Wikipedia / Unknown Croatian military photographer - Scanned from Ustaška vojnica book„Ја нисам усташа. Осуђујем већину тога што се догађало под тим режимом, као и под комунистичким. Против тога смо се и дигли ’91. године“
Бели Манастир: Полиција поднела пријаву због таблица са симболиком НДХ и додатим усташким У  - Sputnik Србија
„Ја нисам усташа. Осуђујем већину тога што се догађало под тим режимом, као и под комунистичким. Против тога смо се и дигли ’91. године“

Упркос томе, Јожеф тврди да није усташа.

„Ја нисам усташа. Осуђујем већину тога што се догађало под тим режимом, као и под комунистичким. Против тога смо се и дигли ’91. године. Ни по годинама нисам могао бити усташа. Регистрације су такве јер сам 10. априла упознао своју супругу, с којом имам троје одрасле деце, а слово У означава упознавање. Зашто о томе не напишете једну лепу љубавну причу? Тако напишите: нисам усташа“, рекао је Јожеф Телеграму.

Усташко „У“ – провокација српских екстремиста

Додао је да је регистарске таблице добио без икаквих проблема.

„Нико ништа не пита. Таблице су регуларно дошле, само је ову измену неко направио“, рекао је Јожеф.

„Полицајци су ме питали ко је то учинио. Рекао сам како претпостављам да су то направили српски екстремисти који се још увек крећу по Барањи. Сместа сам то скинуо, с тим није било проблема“, рекао је Телеграму и додао како су га полицајци пријавили успркос томе што је уклонио додатке с регистрације.

Зоран Кон, портпарол Полицијске управе осјечко-барањске, под коју спада Бели Манастир, „Индексу“ је потврдио да су у случају усташке регистрације подигнуте две пријаве.

Полиција је Јожефа пријавила због „ношења или истицања симбола, текстова, слика и цртежа те ремећења јавног реда и мира јер је на своју 'шкоду октавију' ставио наручене таблице (БМ-1004-У) на које је накнадно залепио изолир-траку и претворио обично У у усташко“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала