Дипломатски скандал на хрватској граници: Полицијска блокада за званичнике Европског парламента

© AP Photo / Amel EmricХрватска полиција на граници
Хрватска полиција на граници - Sputnik Србија
Пратите нас
Званичнике Европског парламента који су дошли у Хрватску како би испитали стање на граници између БиХ и Хрватске дочекала је полицијска блокада.

Министар унутрашњих послова Хрватске, Давор Божиновић и начелник Управе за границу Зоран Ничено објаснили су шта се догодило на граници између Хрватске и БиХ приликом посете изасланика италијанских заступника у Европском парламенту и групе италијанских новинара.

„Ово је још једна у низу провокација везаних за поступање хрватске полиције у испуњавању задатака, а то је заштита државне границе. Јавно смо говорили да полиција поступа у складу са хрватским законима, али некима то очито није довољно и покушавају да докажу да полиција поступа супротно томе“, рекао је он, преноси Б92.

Хрватска чува најдужу копнену границу ЕУ у складу са законом, полицији је то законска обавеза. Нема онога ко ће ући у Хрватску тамо где улаз није допуштен, поручио је он.

„Чему онда гранични прелази међу државама, ако неко има или се позива на право уласка преко река или шума. Уколико неко испуњава услове за међународну заштиту, тај ће доћи на гранични прелаз. Ми ћемо то ЕУ институцијама објаснити. Хрватски политичари су осудили поступање хрватске полиције, а никада нису, да ја знам нису, узели у одбрану хрватске полиције. Политичарима који су изашли с некаквим оптужбама, а није им пало на памет да питају МУП“, рекао је Божиновић.

Револтиран је и реакцијама опозиције у Хрватској.

„Они бране парламентарце који су хтели да заобиђу хрватски закон, унапред им је речено да не могу и сада нас нападају, а ови домаћи им дају за право, е ја то не могу разумети. Не могу разумети да хрватски национални интерес није на првом месту“, казао је министар Божиновић.

Шеф граничне Управе: Чули смо како се мигрантима саветује да се мажу сирупом

Помоћник главног начелника полиције за границу Зоран Ничено истакнуо је како је група европарламентараца службено најавила долазак у Хрватску, као и намеру да пређу државну границу на контролној тачки.

„Одмах смо одговорили на ту ноту и рекли да са задовољством прихватамо њихову посету, али да не можемо изаћи у сусрет преласку границе“, казао је Ничено истакавши како су им пре доласка дали до знања да се државна граница сме прелазити само на месту које је одређено као гранични прелаз.

Казао је да након те комуникације МУП није добио никакав додатни захтев за посету граничној полицији, већ су се европарламентарци у суботу око 14 сати појавили у близини граничне контролне тачке. Рекао је да су упркос упозорењима европарламентарци заобишли полицијску траку, након чега су их у преласку границе полицајци зауставили физичком блокадом 200 метара од границе.

„Полиција је зауставила ту групу на 200 метара од границе и рекли су им да не могу незаконито прећи границу. Седам полицајаца их је зауставило и препречило им пут. Они су покушали да аргументују свој пролазак. У том тренутку су и мигранти желели да пређу границу. Понудили смо им да гледају границу на неком другом месту и они су то одбили. Потом су отишли даље у БиХ“, казао је Ничено.

Додао је и како је то подручје уједно минирано, а да их је полиција спречила у почињењу два прекршаја, „могућем незаконитом преласку границе и помагању у незаконитом преласку границе“, јер је у исто време с друге стране границе, у Босни и Херцеговини, забележено кретање миграната.

Затим је навео примере „којима се жели да дискредитује хрватска полиција“, рекавши како је „чуо да мигрантима неко саветује да се намажу сирупом који изгледа као крв“.

„Чули смо мигранте да их неко саветује, примера ради, да се дете намаже сирупом од вишње, да то изгледа као крв и да удружења то пласирају у јавност како би се дискредитовала хрватска полиција“, биле су Ниченове речи.

Након тога се опет осврнуо на италијанску делегацију.

„Спречили смо их да прекрше законе као што је незаконит прелазак границе“, казао је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала