Литванија номиновала Тихановску за Нобелову награду за мир

© AP Photo / Johanna GeronБивши председнички кандидат на изборима у Белорусији Светлана Тихановска
Бивши председнички кандидат на изборима у Белорусији Светлана Тихановска  - Sputnik Србија
Пратите нас
Литванија је номиновала бившег председничког кандидата на изборима у Белорусији Светлану Тихановску за Нобелову награду за мир.
„Невероватан тренутак! Хвала председнику (Литваније Гитанасу) Науседи што је номиновао мене и читав народ Белорусије за Нобелову награду за мир. Ово је диван израз солидарности са Белорусијом и признање наше мирне борбе за слободу, која је инспирисала читав свет од августа прошле године“, написала је Тихановска на Твитеру.

​Нобелова награда за мир додељује се сваке године у Ослу од 1901. године. Прошле године је Нобелову награду за мир добио Светски програм за храну добио Ујењињених нација.  

Ситуација у Белорусији

Масовни протести опозиције у Белорусији почели су 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска. 

Осим тога, одржавају се и митинзи присталица Лукашенка, чија је инаугурација одржана 23. септембра. 

Представници белоруске опозиције, који се нису слагали са резултатима председничких избора, формирали су Координациони савет за транзит власти. Државно тужилаштво Белорусије покренуло је након тога кривични поступак због позива за преузимање власти. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала