Номинација за Нобелову награду за мир изазвала рат на мрежама

© AP Photo / Noah BergerПротест покрета "Црни животи су важни" БЛМ у Портланду, Орегон.
Протест покрета Црни животи су важни БЛМ у Портланду, Орегон. - Sputnik Србија
Пратите нас
Вест о номинацији покрета „Црни животи су важни“ (БЛМ) за Нобелову награду за мир изазвала је прави мали рат на друштвеним мрежама. Посланик норвешких социјалиста Петер Еиде који је номиновао покрет, образложио је да је БЛМ награду заслужио за „подизање глобалне свести о расној неправди“.

Иако су неки корисници мреже похвалили номинацију, одајући признање покрету у борби против „белих супрематиста“, многима је ова номинација спорна због немира које су током лета изазивали широм Сједињених Држава.

​Десетине људи је убијено, многи су повређени а стотине их је ухапшено у САД након вандализма, пљачке, паљевина и непоправљиве штете нанете локалним предузећима у протестима који су започели као мирне демонстрације крајем маја 2020. године.

Догађаји су инспирисани смрћу 47-годишњег афроамеричког становника Минеаполиса Џорџа Флојда који је преминуо у полицијском притвору у мају, након што му је један од полицајаца током привођења клечао на врату више од осам минута.

​Насилне демонстрације захватиле су велике америчке градове попут Минеаполиса, Сијетла, Вашингтона и Њујорка, а потом су се прошириле и у иностранству. У неким савезним америчким државама, власти су биле принуђене да се обрате трупама Националне гарде за помоћ.

Међутим, ове недеље је БЛМ је награђен шведском наградом за људска права „Улоф Палме“ за промоцију „мирне грађанске непослушности против полицијске бруталности и расног насиља“ и јер је учинио борбу за расну правду глобалним феноменом.

​Први корак у додељивању Нобелове награде за мир 2021. године биће одлука комитета са седиштем у Ослу о ужем избору потенцијалних добитника крајем марта. О лауреатима ће се одлучивати већином гласова у октобру, а награде ће се доделити током церемоније 10. децембра. Прошлогодишња Нобелова награда за мир уручена је Светском програму за храну.

​Покрет БЛМ основан је у САД 2013. године после негодовања јавности изазваног ослобађајућом пресудом за стражара који пуцао и убио 17-годишњег Афроамериканца са Флориде Трејвона Мартина.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала