Песков: Путинов говор у Давосу – покушај допирања до здравог разума

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин на Међународном економском форуму у Давосу
Владимир Путин на Међународном економском форуму у Давосу - Sputnik Србија
Пратите нас
У говору председника Русије Владимира Путина на форуму у Давосу није било никакве конфронтације и упозорења, то је био покушај да се допре до здравог разума политичара, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Коментаришући примедбу да су неки политиколози назвали Путинов говор у Давосу упозорењем онима који покушавају да изврше притисак на Русију, Песков је рекао да са тиме не може да се сложи.

„То је исто као што је председников минхенски говор доживљен непријатељски и перципиран као нека врста обраћања испуњеног сучељавањем, што заправо није тако, није. Ни овог пута не постоји никаква конфронтација нити упозорење. Путинов говор је једноставно управо покушај допирања до здравог разума политичара“, рекао је Песков за телевизију „Русија 1“.
Председник Русије Владимир Путин на Међународном економском форуму у Давосу - Sputnik Србија
Путин у Давосу: Глобални сукоб би значио крај цивилизације /видео/

Портпарол Кремља нагласио је да је руски лидер веома јасно и, вероватно, први пут тако добро формулисао читав обим проблема са којима свима предстоји да се суоче.

„То је најдубља анализа. До сада ниједан светски лидер није наступио са таквом анализом“, објаснио је он.

На питање да ли Русија чека реакцију партнера, Песков је рекао да ће „онај који има уши – чути“.

Подсетимо, руски лидер Владимир Путин први пут за 12 година учествовао је на Међународном економском форуму у Давосу 27. јануара који је ове године одржан у онлајн формату. Он је највећу пажњу посветио изменама у свету у ери пандемије вируса корона. Такође је нагласио да „постоји могућност да се суочимо са колапсом у светском развоју и борбом свих против свих“.

„Ситуација се може развијати непредвиђено и неконтролисано, ако се, наравно, не предузме ништа како се то не би десило. Штавише, постоји могућност да се суочимо са стварним колапсом у светском развоју, који може довести до борбе свих против свих“, рекао је руски лидер на форуму.

Притом је указао на повећање агресије у спољнополитичкој реторици појединих земаља.

„Може се очекивати агресивнија природа практичних акција у политици, укључујући вршење притиска на земље које се не слажу са улогом послушних контролисаних сателита. Коришћење трговинских баријера, незаконите санкције, ограничења у финансијској, технолошкој, информационој сфери – таква игра без правила критично повећава ризик од једностране примене војне силе. У томе лежи опасност“, рекао је Путин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала