Амерички државни секретар: САД немају везе са протестима у Русији

© REUTERS / CARLOS BARRIAАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Пратите нас
Вашингтон није умешан у протесте у Русији, они су изазвани унутрашњим проблемима земље, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен у интервјуу за „Ен-Би-Си“.
„Руско руководство прави велику грешку ако мисли да смо у питању ми. То није тачно. У питању су они. У питању је руководство. Ради се о разочарању који народ Русије осећа због корупције, аутократије и мислим да треба да погледају унутра, а не споља“, рекао је Блинкен коментаришући изјаву Министарства спољних послова Русије којим се захтева да амерички Стејт департмент и америчка амбасада у Москви престану да се мешају у унутрашње ствари Русије.  

Државни секретар је рекао да је „дубоко забринут због бруталног сузбијања“ протеста у Русији, као и због хапшења демонстраната широм земље.

Према његовим речима, у овом тренутку Сједињене Америчке Државе, поред ситуације са Наваљним, разматрају варијанте за реаговање на друге „поступке Русије које изазивају забринутост“.

У недељу је Министарство спољних послова Русије затражило да амерички Стејт департмент и америчка амбасада у Москви престану да се мешају у унутрашње послове земље.  

У многим руским градовима 31. јануара одржани су неодобрени скупови подршке опозиционару Алексеју Наваљном. У Москви је, према подацима Министарства унутрашњих послова, на протесту учествовало око две хиљаде људи. Недељу дана раније, 23. јануара, такође су одржани неодобрени скупови у руским градовима, који су се претворили у сукобе са полицијом, хапшења прекршилаца и покретање кривичних поступака.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала