Србији неће бити лако – па ни ако Новак буде перфектан

© REUTERS / LOREN ELLIOTTНовак Ђоковић, Аустралијан опен тренинг
Новак Ђоковић, Аустралијан опен тренинг - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Пратите нас
Тениска репрезентација Србије биће један од главних фаворита за освајање АТП купа, али јој ни у једном тренутку турнира неће бити лако – штавише.

Као што је од раније познато, бранилац титуле је смештен у Групу А, где се још налазе Канада и Немачка.

Србија јесте фаворит, али неће бити лако. Далеко од тога. Све очи ће, са пуним правом, бити упрте у Ђоковића и Србији ће вероватно бити потребно да он буде перфектан током целог АТП купа – и ни тада неће бити лако.

Турнир почиње у поноћ, у ноћи између понедељка и уторка (1. и 2. фебруара), када нашим репрезентативцима на мегдан излази Канада.

Два дана касније, у истом термину, Србија ће одмерити снаге са Немачком, па ће најбоља екипа Групе А проћи у полуфинале турнира.

О свим детаљима другог по реду АТП купа можете да се информишете путем специјалног дела нашег портала, а у овом тексту ћемо анализирати противнике наших најбољих тенисера.

Први дуел групе одиграће Душан Лајовић, тренутно 26. тенисер планете, и Милош Раонић, тренутно 14. на свету.

Душану и Милошу ово ће бити трећи међусобни сусрет. До сада су обојица по једном побеђивала – Србин прошле године на шљаци у Риму, а Канађанин 2018. на бетону у Синсинатију.

Иако ће, највероватније, нијансе одлучивати, улогу фаворита морамо дати Раонићу, који је прошлу сезону завршио у много бољој форми.

Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2021
Тихи убица из Русије /видео/

Генерално би и подлога више требало да му одговара, па ће на Лајовићу бити да направи изненађење, прекине лош низ и врати се на ниво којим је био кључни део тријумфа Србије на АТП купу пре нешто више од годину дана.

Други дуел дана биће окршај Новака Ђоковића, најбољег на свету, и Дениса Шаповалова, тренутно десетог тенисера планете.

Ђоковић и Шаповалов су до сада одиграли пет мечева и у свих пет је Србин излазио као победник – чак четири у 2019. години, један у 2020, а од тога четири на бетону и један на шљаци.

Шаповалов је управо у Аустралији успевао да „откине“ по сет Ђоковићу – на претпрошлом Аустралијан опену, као и на прошлом АТП купу.

Уколико Денис буде желео да направи изненађење, мораће да одигра меч каријере. Не само због квалитета противника са друге стране мреже, већ и због стила игре којим Србин веома лако може да „убије“ атрактивну игру Канађанина.

​Што се дубла тиче, Канада на располагању, поред два сингл играча, има Питера Поланског и Стивена Дијеза, док Србија може да рачуна на Николу Ћаћића и Филипа Крајиновића.

Од свих поменутих једини прави дубл играч је Ћаћић, али је питање да ли ће он изаћи на терен уколико пред меч одлуке буде било 1-1.

Тениска репрезентација Србије после тријумфа над Русијом у Нишу - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2021
Да ли Србија у „клинцу” из Новог Пазара има Ђоковићевог наследника?

Иако му дубл никада није био јача страна, Новак никада није бежао од тога да истрчи на терен када је најбитније и преломи резултат у корист своје екипе, па се исто може очекивати и ове године на АТП купу.

Трећег дана турнира поново ће први на терен Лајовић, а овог пута ће му противник бити Јан-Ленард Штруф, тренутно 53. играч планете.

Немац који има скоро два метра изузетно се добро креће за своју висину и размене му слаба тачка, далеко од тога.

Штруф и Лајовић нису играли око шест и по година, од дуела у Мецу када је Немац био бољи после преокрета.

Лајовић ће имати ту предност што ће против Штруфа играти недуго након дуела са Раонићем, играчем који колико-толико негује исти стил игре као и Јан-Ленард.

Такође, нашем тенисеру би евентуална победа над Канађанином црногорског порекла значајно подигла самопоуздање, које може да буде кључни фактор у овом дуелу.

У последњем сингл мечу Групе А на програму ће бити блокбастер између Ђоковића и Александера Зверева, тренутно седмог, а у једном тренутку трећег играча планете.

Новак Ђоковић на постеру на Аустралијан опену - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2021
Да ли је свет спреман за „најопаснијег“ Ђоковића?

Звереву не би био први пут да победи српског играча, пошто је то до сада урадио два пута. Ипак, уз две победе има и четири пораза, а свима је јасно да ће Новак и у овом мечу бити фаворит.

Прошла година је за Немца била изузетно бурна, али и поприлично успешна на терену, слично и за Новака.

Обојица су прошле сезоне у Аустралији играли добро, па би у раним јутарњим часовима 4. фебруара могао да нас очекује прави спектакл.

Уколико дубл буде одлучивао победника овог дуела, Србија ће, вероватно, бити у проблему.

Немци су на АТП куп дошли са Кевином Кравицом и Андреасом Мисом, једних од фаворита за освајање Аустралија нопена и двоструких Гренд слем шампиона.

Финале је на програму 6. фебруара – надамо се са репрезентацијом Србије у њему.

АТП куп – све на једном месту

Коментатор увредио српског тенисера: „Доста је, будите бољи од овога“

Новак је свог пријатеља спасао „затвора“ /фото/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала