Епидемија убистава у Америци: Број ликвидација у 2020. већи за трећину /видео/

© REUTERS / Andrew KellyАмеричка полиција на месту злочина на Менхетну у Њујорку.
Америчка полиција на месту злочина на Менхетну у Њујорку. - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Пратите нас
Епидемија убистава потреса Америку - број ликвидација повећан је у 2020. за готово трећину у односу на 2019. годину.

Нова студија којом је проучавана стопа криминала из 34 америчка града показала је велики пораст броја убистава, као и других кривичних дела. Стопа убистава порасла је за 30 одсто у 2020. години у односу на 2019, показао је извештај Националне комисије за ковид-19 и кривично правосуђе.

Пуцњава на шеталишту у америчкој држави Мериленд - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2020
Деца не смеју да се играју напољу да не би била убијена: Експлозија насиља у Америци /видео/

Према том извештају, у 2020. догодило се 1.200 убистава више него у 2019, а стопа убистава је 11,4 на 100.000 становника.

Од 34 града у којима су проучавани подаци, број убистава је порастао у 29 градова.

„Стопа убистава била је већа у сваком месецу 2020. у поређењу са истим месецом у претходној години“, стоји у извештају.

Тако је број убистава у јануару и фебруару био већи за 32 одсто. Потом је од марта до маја, када је на снази био карантин због короне, повећање било 19 одсто. Међутим, стопа је драстично скочила у летњим месецима, када је повећање било и по 37 одсто, док је у остатку године забележен раст од 28 одсто, преноси РТ.

Извештај наводи да су рестрикције у вези са ковидом можда имале утицај на мању стопу раста, али да је она касније поново скочила јер су епидемиолошке мере унеколико отежавале посао полицији.

Још гора ситуација је када се посматрају три највећа града која су ушла у истраживање - Њујорк, Чикаго и Лос Анђелес. Та три града чинила су чак 40 одсто забележеног повећања стопе убистава, при чему је сваки од њих бележио значајан раст броја ликвидација. 

Забележен је раст и других кривичних дела. Број напада који су као последицу имали тешке телесне повреде повећан је за шест, а оружаних напада за осам одсто.

Током карантина порастао је и број случајева насиља у породици, а током целе године забележен је раст крађе аутомобила за 13 одсто.

Међутим, било је и области криминала у којима је забележен пад. Тако је у 2020. било мање пљачки за девет одсто, провала у куће за 24 одсто, а кривичних дела у вези са дрогом чак 30 одсто мање.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала