ЕУ пооштрила правила: Тежи улазак за путнике из земаља које нису чланице

© AP Photo / Alik KepliczAутомобил улази у Европску унију на пољско-украјинској граници
Aутомобил улази у Европску унију на пољско-украјинској граници  - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Пратите нас
Европска унија пооштрила је данас своја правила за путнике из земаља које нису чланице тог блока, прецизирајући да ће бити дозвољен слободан улаз само из земаља са врло мало случајева вируса корона и готово ниједном од нових лакше преносивих варијанти.

Савет ЕУ усвојио је данас препоруке Европске комсије о координисаном приступу ограничавању кретања због пандемије вируса корона, саопштено је из Савета, преноси Танјуг.

Припадница полиције на аеродрому у Франкфурту. - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2021
Медији: Немци враћају Србе са границе, не вреди ни ПЦР тест

Препоруке се односе на избегавање свих небитних путовања, како би се успорио увоз и ширење нових заразнијих сојева корона вируса.

Земље чланице усвојиле су одлуку да се тамно црвена боја дода на мапу коју објављује Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ).

Ова боја ће се односити на подручја у којима вирус циркулише на врло високом нивоу, укључујући и регионе у којима су откривене заразније варијанте вируса.

„Државе чланице треба да захтевају од особа које путују из подручја која су означена тамно црвеном бојом да се пре доласка подвргну тестирању на ковид-19, а потом и карантину од 14 дана“, наводи се у саопштењу Савета ЕУ.

Истовремено, државама чланицама се даје могућност да захтевају тест на ковид-19 и од путника који долазе из наранџастих, црвених и сивих подручја.

Од људи који живе у пограничним регионима и прелазе границу свакодневно или често, на пример због посла, студија или породичних разлога, не би требало тражити да се подвргну тестирању или карантину. Уколико се и уведе захтев за тестирање, учесталост тестова на таквим особама треба да буде пропорционална, наводе у Савету ЕУ.

Руска вакцина „Спутњик Ве“  - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Француски портал: Несташица вакцина „мења тон“ Европе према руској вакцини

Раније је агенција Ројтерс објавила, позивајући се на дипломатске изворе у Бриселу, да је ЕУ пооштрила своја правила за путнике из земаља изван блока, прецизирајући да ће бити дозвољен слободан улаз само из земаља са врло мало случајева вируса корона и готово ниједним од нових лакше преносивих варијанти.

Амбасадори ЕУ сложили су се на састанку у Бриселу са новим ограничењем за путовања из земаља које нису чланице ЕУ, укључујући Британију, рекао је дипломата ЕУ агенцији Ројтерс, пренeo je Танјуг.

Истовремено, земље ЕУ се подстичу да дозволе приступ без ограничења, попут обавезног карантина, само под строгим условима.

Нове мере предвиђају да путник може доћи из земље ван ЕУ само ако у њој нема више од 25 случајева ковида на 100.000 становника током 14 дана, а што је стопа заразе нижа него у свим земљама ЕУ. Такође предвиђа се брзо увођење ограничења путовања за путнике из земаља у којима је откривена велика учесталост заразнијих варијанти вируса корона, наводи се у тексту.

Споразум земаља ЕУ, иначе, односи се на мање важна путовања и служи као смерница земљама ЕУ, које имају коначну реч. Тако су неке земље ЕУ, попут Немачке, увеле строжа ограничења, док је Белгија забранила мање важна путовања у земљу или из ње до марта.

 

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала