Француска: Санкције Русији нису довољне

© Fotolia / Fotolia / KovalenkovpetrМинистарство спољних послова Француске у Паризу
Министарство спољних послова Француске у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Пратите нас
Државни секретар у француском Министарству спољних послова Клеман Бон позвао је Немачку да одустане од гасовода „Северни ток 2“ уз оцену да санкције Русији нису довољне.
„Санкције су уведене... Али морамо јасно рећи да то није довољно, морамо ићи даље. Мислим да се разматра опција ‘Северног тока’. Данас је то одлука Немачке, јер је гасовод у Немачкој. Ми смо увек говорили да имамо велике сумње у вези са овим пројектом“, рекао је Бон за радио „Фрамс интер“, одговарајући на питање о могућим новим мерама Европске уније у вези са случајем Алексеја Наваљног.

Посланици Европског парламента су на пленарној седници 21. јануара већином гласова усвојили резолуцију у вези са хапшењем руског опозиционара Алексеја Наваљног у Русији, у којој су захтевали да Европска унија „одмах спречи завршетак пројекта ‘Северни ток 2’, као и да „значајно појача“ рестриктивне мере против Русије у вези са његовим притварањем.

Министар спољних послова Француске Жан-Ив Ле Дријан - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2021
Француска предложила увођење ефикасних санкција Русији

Руски опозиционар Алексеј Наваљни ухапшен је 17. јануара на аеродрому Шереметјево у Москви након повратка из Немачке где се лечио од наводног тровања. Одређен му је притвор од 30 дана где ће чекати рочиште на којем ће бити одлучено да ли ће му условна казна бити замењена казном затвора. Рочиште је заказано за 29. јануар. 

Министарство спољних послова Русије раније је посаветовало стране политичаре који коментаришу ситуацију са Наваљним да поштују међународно право и позабаве се проблемима у својим земљама, а у понедељак је министар спољних послова Сергеј Лавров приметио да су изјаве западних политичара на ову тему као прекопиране. Са своје стране, портпарол руског председника Дмитриј Песков истакао је да Кремљ не намерава да слуша изјаве из иностранства о Наваљном.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала