Медведев: Људи имају право на незадовољство, али протести треба да буду у оквиру закона

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаДемонстранти на протесту подршке руском опозиционару Алексеју Наваљном у Москви
Демонстранти на протесту подршке руском опозиционару Алексеју Наваљном у Москви - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Пратите нас
Људи имају право да властима кажу све што мисле, имају право да буду незадовољни, али протести морају да се одвијају у оквирима утврђеним законом, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.
„Почнимо са протестном активношћу. Уопште ми не смета ако се ова протестна активност спроводи у законски утврђеним оквирима. Сасвим је нормално када људи изражавају свој грађански став. Људи имају право да властима искажу све што мисле. Имају право да буду незадовољни активностима власти“, рекао је Медведев у интервјуу за руске медије.

Он је додао да људи могу да одлуче да гласају за било коју странку и изразе свој став.

„То је нормалан, легитиман начин изражавања свог грађанског става. То је потпуно нормално“, додао је он.

Говорећи о неодобреним акцијама подршке опозиционом лидеру Алексеју Наваљном Медведев навео је да је извлачење народа на улицу у периоду пандемије неприхватљиво и крајње цинично. Он је објаснио да су опасна сва окупљања великог броја људи, јер могу да доведу да се велики број људи разболи.

„Без обзира на то, људе извлаче на улицу зарад постизања сопствених политичких циљева. То је, по мом мишљењу, неприхватљиво, али правну оцену свега овога треба да дају судски органи“, додао је Медведев.

Он сматра да су још опаснији покушаји укључивања малолетника у такве активности.

Медведев је објаснио да све тврдње у вези са судбином Наваљног и казненог система „морају да се реше на одговарајући процедурални начин, односно на суду“.  

„И суд овде има право, наравно, да донесе било коју одлуку коју сматра адекватном и коју сматра праведном у овој ситуацији. Стога је неопходно сачекати одлуку суда“, закључио је Медведев.

Неодобрене протестне акције одржане су у 23. јануара у различитим градовима Русије. Присталице опозиционог лидера Алексеја Наваљног позвале су људе да изађу на улице. Руско Министарство унутрашњих послова и Генерално тужилаштво више пута су упозоравали на одговорност и организатора и обичних учесника на неодобрене акције.  

Министарство спољних послова Русије раније је посаветовало стране политичаре који коментаришу ситуацију са Наваљним да поштују међународно право и позабаве се проблемима у својим земљама, а у понедељак је министар спољних послова Сергеј Лавров приметио да су изјаве западних политичара на ову тему као прекопиране. Са своје стране, портпарол руског председника Дмитриј Песков истакао је да Кремљ не намерава да слуша изјаве из иностранства о Наваљном.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала