У Србији нема ГМО, иако „одређени пословни кругови“ имају интерес

© PixabayГМО
ГМО  - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Нема ГМО на територији Србије ни у производњи ни у промету, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Недимовић је истакао за Новости да држава има јасан и ригорозан важећи закон.

„Одређени пословни кругови увек имају интерес да ту тему гурају, као што стоји и чињеница да за чланство у Светској трговинској организацији треба регулисати ову област“, рекао је Недимовић одговарајући на питање да ли има из ЕУ и САД притисака на Србију да дозволи промет ГМО.

Када је реч о контроли субвенција у пољопривреди, наглашава да у свом послу има оних који покушавају да изиграју закон, остваре неки интерес преко ноћи.

Откад је људи, било је и варања, каже, а на држави је да осигура да се новац грађана троши на прави начин, те смо због тога кренули у још ригорозније контроле трошења свих субвенција које дајемо.

„Нема ту посебно неких мера које ће се гледати, сваки динар српског грађанина је подједнако битан. Било да је реч о подстицајима у сточарству, воћарству, повртарству или за набавку опреме и механизације“, наводи Недимовић.

Говорећи о предлогу Министарству финансија када је реч о дуговањима за ПИО и пољопривредне пензије, каже да је то мултисекторски проблем који је до те мере нагомилан да је данас реч о више милијарди евра.

© SputnikМинистар пољопривреде Бранислав Недимовић: „Остварили смо импресивне цифре за свега три године“.
У Србији нема ГМО, иако „одређени пословни кругови“ имају интерес - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Министар пољопривреде Бранислав Недимовић: „Остварили смо импресивне цифре за свега три године“.

Прецизирао је да не може сваки пољопривредник да, плаћао или не плаћао доприносе, прима исту пензију.

„Кључна новина коју смо предложили је да се према економској снази газдинства одређује колики ће бити доприноси. Неће бити исти доприноси за оног који има два, или две стотине хектара“, истиче министар.

Такође, указује на проблем наводњавања у Србији.

Како каже, наводњавање је једна од системских ствари које нико није решавао више од 40 година.

„Остварили смо импресивне цифре за свега три године“.

Прецизира да је само у првој фази покривено око 49.000 хектара, у другој која се тренутно спроводи покрива се још 40.000 док се такође за ову годину очекује почетак још осам нових пројеката.

На питање шта се дешава са доласком компаније „Тенис“ у Србију појашњава да није реално очекивати долазак немачке компаније све док се глобално ситуација са афричком кугом не реши.

„То су изузетно велике инвестиције да би компаније попут 'Тениса' преузеле непотребан ризик. Када се ситуација у у свету доведе под контролу, онда можемо о томе да разговарамо“, каже Недимовић, преноси Б 92.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала