Војска Мјанмара преузела власт, ухапшена Аунг Сан Су Ћи

© REUTERS / Ann WangВојници Мјанмара на војној паради
Војници Мјанмара на војној паради - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Пратите нас
Војска Мјанмара преузела је власт у земљи на годину дана, уводећи ванредно стање због, како тврде, изборне преваре. Претходно је објављено да су ухапшени председница владајуће странке Мјанмара Аунг Сан Су Ћи и други високи званичници Националне лиге за демократију која је победила на новембарским изборима.

Телевизијска станица, која је под контролом војске, објавила је рано јутрос да је власт преузео главни командант оружаних снага Мин Аунг Хлаинг.

​Акција војске уследила је пошто су генерали тражили од владајуће партије да одложи за данас најављену конститутивну седницу парламента.

Портпарол те странке Мио Нијунт изјавио је за Ројтерс да су осим Су Ћи, притворени и председник Вин Минт и други лидери партије.

Овај потез уследио је након што су данима расле тензије између цивилне владе и јаке војне струје, за коју се веровало да би могла да изведе војни пуч због недавних избора за које је војска тврдила да су добијени преваром, додаје британска агенција.

​„Желим да кажем нашим људима да не реагују исхитрено и да апелујем да се држе закона“, рекао је портпарол Националне лиге за демократију (НЛД) и додао да очекује да ће и он бити ухапшен.

Како се наводи, војници су распоређени испред градске скупштине у граду Јангон. Државна МРТВ телевизија објавила је на Фејсбуку страници да не може да емитује програм због техничких проблема.

Војска Мјанмара је у петак саопштила да категорички негира ометање демократске транзиције и упозорила светску дипломатску заједницу да не износи напречац претпоставке о стању у држави.

​Саопштење војске долази дан након што су генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш и западне амбасаде у Мјанмару изразили озбиљну забринутост због могућности војне интервенције у Мјанмару.

Том државом је, како се подсећа, владала војска 49 година након пуча 1962. године.

© AP Photo / Aung Shine OoМјанмарска војска притворила је неколико кључних званичника владајуће партије, укључујући и Аунг Сан Су Ћи.
Војска Мјанмара преузела власт, ухапшена Аунг Сан Су Ћи - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Мјанмарска војска притворила је неколико кључних званичника владајуће партије, укључујући и Аунг Сан Су Ћи.

Политичке тензије у земљи ескалирале су прошле недеље када је портпарол војске одбио да искључи могућност пуча, само неколико дана уочи сазивања новог парламента, и упозорио да би оружане снаге могле да предузму акцију уколико се не размотре њихове жалбе које указују на изборну крађу.

Изборна комисија Мјанмара одбацила је у четвртак наводе војске о изборним преварама и саопштила да није било великих неправилности да утичу на кредибилитет резултата гласања, а обновљени наводи војске о неправилностима на изборима, на којима је НЛД освојио 83 одсто места, довели су до најдиректније конфронтације између владе и војске, пренео је Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала