„Зелено“ сагоревање: Руски научници смислили како се ослободити издувних гасова

© Фото : Универзитет у СамариЕксперимент истраживања различитих особина комора за сагоревање гасних турбо-мотора
Експеримент истраживања различитих особина комора за сагоревање гасних турбо-мотора - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Пратите нас
Научници руског Националног истраживачког универзитета у Самари „С. П. Корољов“ (Универзитет у Самари) предложили су побољшани модел процеса сагоревања, који омогућава да се боље схвати механизам стварања чађи и других штетних супстанци.

Према наводима аутора, добијени резултати ће у перспективи помоћи у стварању ефикаснијих и еколошки прихватљивијих мотора са унутрашњим сагоревањем. Чланак је објављен у Часопису за физичку хемију.

Чађ коју у околину активно избацују мотори аутомобила, као и енергетска и хемијска постројења, састоји се од посебних органских једињења – полицикличних ароматичних угљоводоника (ПАХ). Загађење ваздуха честицама ових једињења изазива код људи развој онколошких болести, па стога међународни стандарди строго регулишу њихов садржај у издувним гасовима мотора, објаснили су научници.

Према речима истраживача, они су први на свету израчунали температурне зависности константи брзине реакције инденила и циклопентадиенила, најједноставнијих полицикличних ароматичних угљоводоника који се први стварају у процесу сагоревања.

Аутори тврде да ће ово откриће омогућити дубље разумевање механизама настанка полицикличних ароматичних угљоводоника у пламену угљоводоника и, у будућности, развој мотора са чистијим процесом сагоревања.

 

© Фото : Универзитет у СамариЕксперимент истраживања различитих особина комора за сагоревање гасних турбо-мотора
„Зелено“ сагоревање: Руски научници смислили како се ослободити издувних гасова - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Експеримент истраживања различитих особина комора за сагоревање гасних турбо-мотора

„Истражујући настајање чађи, први смо описали необичан механизам раста угљоводоничних прстенова. Ова реакција је прототип за процесе формирања полицикличних ароматичних угљоводоника. Кинетички подаци које смо добили овом реакцијом омогућавају нам да конструишемо много тачнији модел сагоревања на основу којег могу да се направе много енергетски ефикаснији и еколошки прихватљивији мотори са унутрашњим сагоревањем“, објаснио је научник Лабораторије за физику и хемију сагоревања Универзитета у Самари Владислав Красноухов.

 

Прорачуни су изведени на суперрачунару Самарског универзитета „Сергеј Корољов“. Научници планирају да у будућности наставе са истраживањем сложенијих реакција стварања полицикличних ароматичних угљоводоника како би добили поуздани кинетички модел стварања чађи.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала