Ђоковић са два брејка сломио жилавог Шаповалова! /видео/

© AFP 2023 / Hamish BlairНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2021
Пратите нас
Новак Ђоковић, репрезентативац Србије, савладао је Дениса Шаповалова резултатом 7:5, 7:5 у другом мечу дуела између тимова Србије и Канаде на такмичењу националних селекција АТП куп у Аустралији.

Најбољи тенисер света је имао веома тензичан дуел са 21-годишњим 12. тенисером света и током целог меча се мучио са сервисом ривала.

Србија тениска репрезентација, АТП Куп - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2021
АТП куп – све на једном месту

Уз то, Новаку је током меча сметало и сунце, у једној ситуацији је шутнуо корпе за пешкире, али и имао духовите коментаре на све што се дешава током пауза на клупи Србије, у друштву селектора Виктора Троицког и свог тренера Горана Иванишевића.

Ђоковић је лепо отворио дуел, измамио је аплаузе малобројне публике, али је одмах потом направио прву дуплу сервис грешку, док је у нападу покушавао да испровоцира против удар ривала и евентуалну грешку.

Шаповалов је користио шансе, нападао је из леворучног форхенда, солидно је ритернирао, а Новак је већ на старту искористио разне начине за напад, па и дроп-шот.

Канађанин је форсирао из сервиса, грешио, али и погађао, играо је веома ризично и правио велике проблеме Ђоковићу, пошто најбољи играч света није успевао да „прочита“ где ће лоптица отићи.

Две брејк прилике Новак је стекао већ у трећем гему, пасинг-шот и ритерн ударци су добро функционисали, али је Шаповалов увек успевао да се извуче и сачува резултат у изједначеном односу.

​У петом гему је Ђоковић стигао на корак до нових шанси за брејк, повео је са 30:0, али је ривал затим са четири узастопна поена неутралисао претњу, да би се затим ушло у седми гем, где је српски тенисер имао великих проблема при сервису – због сунца.

Новак је успео да освоји ризичан гем, у помоћ је позвао и качкет, а због привременог слепила морао је да искористи и капи за очи, што је Шаповалов на почетку осмог гема користио и стигао до 40:0.

Сјајно је функционисао сервис 21-годишњег Канађанина, што је било довољно за ново изједначење на 4:4, да би у 11. гему Новак поново стигао на сунчану страну и после двоструког низа од четири поена на обе стране некако успео да поведе са 6:5.

Тражио је Ђоковић поене са дужим разменама, после почетне идеје да јачим сервисом примора ривала на грешку, али је Шаповалов имао одличну реакцију на корекције у понашању ривала, једнако као при мењању позиције за пријем сервиса.

​У свему томе Канађанин је помало изгубио главу, вриштећи је реаговао на поене у 12. гему, остао је агресиван упркос заостатку, али је Ђоковић дошао на изједначење, поен од сет лопте и прилику да врати други сервис.

Дефанзивним ритерном Новак је дозволио прилику за напад ривалу, али је уз подршку са трибина распалио форхенд паралелу после одличног, свог ритерна за ново изједначење.

Млади лав из Канаде је подлегао притиску, испалио је форхенд у аут омогућивши Ђоковићу сет лопту, али је ас ударцем стигао до трећег изједначења у гему, што је Новак припратио киселим осмехом.

На истеку седмог минута 12. гема Ђоковић је стекао још једну сет лопту и искористио је бруталном комбинацијом удараца за крај првог сета и први брејк у мечу – експлодирао је Новак, експлодирала је публика, најбољи тенисер света донео је Србији први сет на овогодишњем АТП туру!

​Деловало је да други сет креће спорије, али је Новак убрзао у другом гему на сервис ривала, ставивши 21-годишњака под притисак опције да у раној фази изгуби гем који отвара почетним ударцем.

Брејк прилику у другом узастопном гему на сервис Шаповалова, дрхтала је рука, али је Новак промашио веома добру прилику да стекне велику предност, због чега је први пут бурније реаговао због грешке.

Шаповалов је препознао тренутак и силовито напао за нову предност и потом паметном игром стигао до изједначења у гему где је погодио само два прва сервиса.

Није деловао Ђоковић комотно на терену, Шаповалов није смањивао темпо иако је сервис престајао да ради, покривао је велике делове свог поља, био веома активан на мрежи и изједначио на 2:2.

Новак је вратио ритам, без изгубљеног поена је повео са 3:2, а и следећи његов гем је био поново убедљив уз одличне сервисе и потпуну контролу над сваким потезом у игри.

Први освојени поен у осмом гему другог сета значио је и сигнал за напад, али је Шаповалов отклонио опасност новим бриљантним сервисом у линију, који Ђоковић није успео да стигне, што је урадио у следећем поену.

​Маестрално је Ђоковић стигао лоптицу која је погодила врх мреже, двобој је припао Новаку, али је затим Шаповалов двапут сјајно реаговао у прилазним ударцима после добрих напада из форхенда.

Све је Шаповалов вратио, издржао притисак и спречио брејк, који је готово био известан, а потом ушао у сукоб са главним арбитром указујући да Ђоковић има бољи третман приликом рачунања времена за почетак поена.

Веома тензични моменти деветог гема су протекли у Новаковим поенима за 5:4, што је он уз осмех прихватио и клупи се пожалио на бол у палцу јер је шутнуо у кутију за пешкире.

„Добро је да није било скупљача лоптица, већ бих био избачен“, нашалио се Ђоковић са селектором Виктором Троицким и својим тренером Гораном Иванишевићем на клупи Србије.

У наредном гему се појавила на тренутак идеја о могућем брејку, промашио је Новак један лаган бекхенд и дозволио ривалу да преузме моменат, али је већ у 11. гему предивним потезима освојио први поен и потом повео са 6:5.

Дупла сервис грешка Шаповалова довела је Новака на два поена до победе, што је Канађанин пролонгирао предивно изграђеним поеном, али је затим Ђоковић изборио прву меч лопту и успео је да је искористи дивним пасинг-шотом за 7:5!

Новак донео прву победу Србији на овогодишњем АТП купу и изједначење на 1-1 после стартног пораза Душана Лајовића од Милоша Раонића, а у одлучујућем дуелу састали су се Ђоковић и Филип Крајиновић са једне, односно Шаповалов и Раонић са друге стране. 

​► Лајовића поразио подгорички топ из канадског рукава /видео/

► Новак је дао ритам, а онда је загрмело: У бој крените јунаци сви /видео/

► Тајне карантинских соба – зашто је Новак морао да реагује?

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала