Запад тражи ослобађање Наваљног

© Пресс-служба Мосгорсуда / Уђи у базу фотографијаАлексеј Наваљни у суду
Алексеј Наваљни у суду - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2021
Пратите нас
Шеф европске дипломатије Жосеп Борељ и државни секретар САД Антони Блинкен позвали су Русију да ослободи опозиционара Алексеја Наваљног коме је данас замењена условна казна затворском казном.

„Пресуда Алексеју Наваљном је у супротности и са пресудом Европског суда за људска права који је случај окарактерисао као произвољан и неразуман. Захтевам његовом тренутно ослобађање“, написао је Борељ на твитеру.

Сједињене Америчке Државе саопштиле су да су дубоко забринуте због затворске казне Алексеју Наваљном.

„Сједињене Државе дубоко су забринуте одлуком руских власти да опозициону личност Наваљног осуди на две године и осам месеци затвора“, изјавио је државни секретар Антони Блинкен, преноси Ројтерс.

„Чак и док сарађујемо са Русијом на унапређивању америчких интереса, блиско ћемо координисати са нашим савезницима и партнерима како да Русија одговара због тога што није подржала права својих грађана”, наводи се у Блинкеновој изјави.

Суд у Москви је заменио данас условну казну затвора Алексеју Наваљном на затвор од 3,5 године, по предмету "Ив Роше". Разлог за ову одлуку је то што се опозиционар прошле године није јављао на позиве инспекцијске службе.

Подсетимо, Наваљни је имао две условне осуде. Прва је у случају „Кировлес“ везана за проневеру више од 16 милиона рубаља, а друга, у случају „Ив Роше“, за крађу од преко 30 милиона рубаља.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала