Контроверзна идеја поделила јавност: Најпре вакцинисати млађе од 25 година

CC0 / Пиксабеј / Ковид-19 илустрација
Ковид-19 илустрација - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2021
Пратите нас
Док се приводи крају вакцинација најугроженијих грађана у Белгији, међу којима су корисници старачких домова и здравствени радници, група угледних стручњака властима је упутила јавно писмо да се сада предност у вакцинисању да младима, што је изазвало велику буру у јавности.

Писмо су написале Хајди де Пов, шефица удружења „Чајлд фокус” и Сара Веракутерен из агенције Бепуаблик, а подржале су га и бројне угледне личности. 

“Желимо да препустимо вакцине младима, као што од њих очекујемо да старијима препусте седиште у аутобусу”, наводи се у писму .

Њихов аргумент је да је за младе излазак из изолације много важнији него старијима, те да садашња ситуација највише погађа младе људе, преноси Еурактив на порталу Јутарњег листа. 

Вакцина против ковида 19 - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2021
Савет Европе усвојио Резолуцију о вакцинама: Не сме бити дискриминације ― вакцинација није обавезна

Иначе, у Белгији је последњих месеци међу студентима забележен рекордан пораст кориштења антидепресива.

У јавном писму је затражено да, након што се вакцинишу најугроженији грађани, предност буде дата младима старости од 16 до 25 година. Након тога би на ред дошли и остали.

Аутори писма наводе да је за цело друштво кључно да студенти могу да иду на предавања, да се друже с колегама, путују и раде студентске послове. Све од наведеног већ им је годину дана ускраћено, што је погубно за њихову будућност.

“Ми старији од 40 година можемо мало дуже чекати”, наводе.

Овај циљ је посебно важан ако слобода кретања убрзо буде условљена потврдом о примљеној вакцини, додаје се.

Иако су политичари и психолози показали дозу разумевања за ову идеју, тврде да је у овом тренутку немогуће и контрапродуктивно променити детаљно разрађени план вакцинисања. 

Редови за вакцинацију на Београдском сајму - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2021
Настављена вакцинација, на Сајму руска и кинеска вакцина

Водећи белгијски вирусолог Марк Ван Раст каже да се оваквим идејама младима даје лажна нада коју они могу интерпретирати као дозволу да раде шта год желе, јер ће одређена ограничења, попут физичке дистанце и ношења маски, важити и након вакцинисања.

Иначе, како наводи белгијско Национално веће, ситуација с пандемијом је под контролом већ три месеца, док се број новозаражених вирусом корона последњих дана креће око 2.000 дневно, а истовремено и значајно пада број хоспитализованих због ковида 19.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала