Меркелова: Руска вакцина има добре показатеље

© AP Photo / John MacDougallНемачка канцеларка Ангела Меркел
Немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2021
Пратите нас
Немачка канцеларка Ангела Меркел осврнула се на податке угледног часописа „Лансет“ о ефикасности руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), истакавши да руска вакцина има добре показатеље, а да ће Берлин и Брисел поздравити све вакцине у ЕУ након што их региструје Европска агенција за лекове.
„Увек смо говорили да ћемо срдачно дочекати свакога ко од Европске агенције за лекове затражи регистрацију. Разговарала сам о томе са руским председником, данас смо видели добре податке о руској вакцини. Свака вакцина је добродошла у Европској унији, али ће бити дозвољене само оне које пруже Европској агенцији за лекове неопходне податке“, изјавила је Меркелова за телевизију АРД.

Раније је Меркелова саопштила да Немачка сматра да је могућа сарадња са Русијом када је реч о вакцинама, али је истакла да је неопходна дозвола Европске агенције за лекове.

Подсетимо, угледни научни часопису „Лансет“ саопштио је да је „Спутњик Ве“ (Sputnik V) сигурна и ефикасна вакцина која пружа потпуну заштиту од тешких случајева болести ковид 19. Након вишемесечних истраживања руских имунолога у којима је учествовало 19.866 добровољаца завршена је трећа фаза клиничких испитивања која је потврдила ефикасност вакцине од 91,6 одсто

Вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V), коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције, добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Вакцина је направљена на провереној и добро изученој платформи хуманих аденовирусних вектора.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала