Москва: Ако се САД врате у Споразум о отвореном небу, Русија ће то размотрити конструктивно

CC BY 2.0 / José Luis Celada Euba / Flickr / Руски извиђачки авион Ту-154НМ-ЛК1 током лета изнад Шпаније у оквиру Споразума о отвореном небу
Руски извиђачки авион Ту-154НМ-ЛК1 током лета изнад Шпаније у оквиру Споразума о отвореном небу - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2021
Пратите нас
Уколико се Сједињене Америчке Државе буду вратиле пуној примени Споразума о отвореном небу, Русија ће бити спремна да конструктивно размотри ову ситуацију, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
„Ако се Сједињене Америчке Државе у потпуности врате примени овог споразума, могу да вам кажем да ће тада Русија бити спремна да конструктивно размотри ову нову ситуацију. Сва питања која потписнице споразума имају једна према другој у овом случају ће моћи и требало би да се разматрају у саветодавном одбору о отвореном небу, који је формиран да би служио овом Споразуму“, рекао је министар на конференцији за новинаре након разговора са шведском министарком спољних послова Ан Линде.

Министар је, при томе, прецизирао да Русија још није почела са процесом изласка из Споразума.

„Већ сте споменули да смо већ започели процес повлачења (из Споразума). То није сасвим тачно. Објавили смо да смо донели такву одлуку, али процес повлачења започиње од тренутка када поднесемо одговарајуће званично обавештење потписницама овог Споразума“, додао је он.

Претходно је шведска министарка изјавила да Шведска позива Русију да се не повлачи из Споразума о отвореном небу.

„Сједињене Америчке Државе повукле су се из овог Споразума, Русија је покренула процедуру за могуће повлачење из Споразума... Русија не би требало да излази, било би боље да покуша да реши постојеће противречности, остајући чланица споразума и, можда, ревидира мере за јачање поверења. Сматрам да постоје могућности за уклањање постојећих противречности. Могу да кажем да смо позвали Сједињене Америчке Државе да се врате у Споразум, а Русију да га не напушта“, истакла је Линде.

Споразум о отвореном небу

Споразум о отвореном небу потписан је 1992. године и представљао је једну од мера за изградњу поверења у Европи након Хладног рата. Споразум је на снази од 2002. године и омогућава државама-чланицама да отворено прикупљају информације о међусобним војним снагама и активностима. До недавно су потписнице споразума биле 34 државе.

Сједињене Америчке Државе су 22. новембра званично изашле из Споразума о отвореном небу. Као разлог за повлачење из Споразума Вашингтон је навео „вишеструка кршења од стране Русије“. САД, између осталог, оптужују Москву да користи Споразум као инструмент „војне принуде“. Русија је више пута негирала америчке оптужбе о кршењу Споразума.   

Руско Министарство спољних послова саопштило је 15. јануара да је Русија покренула процедуру иступања из Споразума о отвореном небу због недостатка било каквог прогреса по питању уклањања препрека које су се створиле до сада и које ометају његову функционалност.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала