Научници: Прва доказана смрт од короне у Европи била у Србији

© Tanjug / ZORAN ZESTICКовид болница КБЦ Драгиша Мишовић
Ковид болница КБЦ Драгиша Мишовић - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2021
Пратите нас
Група од 13 српских научника, окупљених на Медицинском факултету, утврдила је да се прва доказана смрт повезана са вирусом корона у Европи догодила у Србији, и то 5. фебруара прошле године, месец дана пре првог званично забележеног случаја ове инфекције у нашој земљи, преносе медији.

Рад групе од 13 научника објављен је 19. јануара ове године, а епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је за Блиц да је реч о важном открићу.

„Треба честитати колегама што су успеле да дођу до тако важног открића, а касније и да га објаве. То истраживање је врло важно јер потврђује да је вирус циркулисао много пре првог потврђеног случаја у Србији 6. марта“, рекао је Кон.

Српски научници су после вишемесечних анализа утврдили да је 56-годишњи мушкарац, који је умро у Србији 5. фебруара после тешке обостране упале плућа, заправо преминуо од новог вируса корона, док је први званично потврђен случај у Србији забележен 6. марта прошле године.

А када је реч о томе ко је био „нулти пацијент“, Кон каже да је реч о старијој особи која је била бескућник, преноси Танјуг.

„Ми смо већ након 20. јануара, када се корона захуктала у Европи, а пре доступних тестова, поставили одређени надзор на граници како бисмо пратили да ли долазе путници са повишеном температуром. Ова вест је само доказ да је вируса било и пре него што смо знали“, рекао је Кон.

Кон додаје да су Французи први изашли с подацима да је нови вирус био присутан у Европи раније него што се мислило. У једном истраживању навели су да је први случај код њих забележен још 27. децембра, много пре него што је вирус регистрован на европском тлу.

„Ово истраживање свакако завређује пажњу. Контакте са ове временске дистанце је готово немогуће пратити, а посебно у овом потврђеном случају, будући да је реч о човеку који није имао много контаката“, рекао је Кон.

Међутим, како наводи Блиц, то што је утврђено да се прва доказана смрт повезана са корона вирусом у Европи догодила у Србији, не значи да је корона вирус у Европи „потекао" из наше земље, већ је реч о најстаријем доказаном смртном случају.

Српски научници су, наиме, сачували узорке ткива преминулог пацијента чија им је клиничка слика у то време била сумњива.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала