Тензије због „Северног тока 2“: Французи Немцима не могу ништа

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЦеви у немачкој луци Мукран за изградњу гасовода "Северни ток 2"
Цеви у немачкој луци Мукран за изградњу гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2021
Пратите нас
Предлог француског званичника Немачкој да одустане од „Северног тока 2“ због случаја руског блогера Алексеја Наваљног је нелогичан, имајући у виду интересе немачког бизниса и зато тешко да ће га Берлин озбиљно схватити, оцењују руски експерти.

Француски званичник Келман Бон позвао је Немачку да одустане од „Северног тока 2“, уз оцену да санкције Русији нису довољне у светлу случаја Наваљног. Треба ићи даље, поручио је Бон, државни секретар француског Министарства спољних послова.

Шеф комитета Бундестага за економију и енергетику Клаус Ернст оценио је овај позив Париза као неразуман и некоректан. „Обустављање већ одобреног пројекта би се одразило на немачке клијенте и пореске обвезнике високим ценама гаса и потребом да се плате пенали за већ обављене инвестиције“, наводи се у коментару Ернста.

Тако би немачки порески обвезници морали да плате за, како каже Ернст, „погрешно понашање Русије“. Александар Пасечник, шеф аналитичке управе Фонда националне енергетске безбедности из Москве, уверен је да је за завршетак „Северног тока 2“ пресудна одлука Немачке и њени економски интереси.

„У суштини Француска ту не учествује. Гас ’Северног тока‘ је за Немачку, а не за Француску. Мислим да Немци ово неће схватити као озбиљну иницијативу. Ипак, за Немачку је ’Северни ток 2‘ и комерцијални пројекат у коме учествују немачке компаније и, као што знамо, велики немачки бизнис. И зато сматрам да није логично озбиљно схватати позиве Француза да се обустави пројекат ’Северни ток 2‘, који је скоро завршен“, коментарише Пасечник.

У руској Думи сматрају да Француска, износећи овакав предлог, следи пример Вашингтона и неосновано политизује пројекат гасовода. По мишљењу члана спољнополитичког одбора Думе Сергеја Железњака, САД ће покушати да увуку у целу причу европске чиновнике који су под њиховом контролом а све у циљу да дестабилизују ситуацију унутар Русије. Експерт Александар Пасечник за Спутњик додаје да је нови предлог Француске заиста тешко схватљив, а на питање шта Париз жели тиме да постигне каже :

„Тешко је рећи шта Французи планирају да добију овим поступком и какву корист имају од тога. Ово је очигледно нека врста политичке приче, тако да све треба пажљивије погледати. Могу само да кажем да тешко да ће овај позив бити схваћен озбиљно. Очигледно се опет ради о традиционалној причи на којој неке земље покушавају да зараде политичке поене, на пример, на случају опозиционара Наваљног. Очигледно одатле ветар дува“, констатује руски експерт.

Из руског Министарства спољних послова раније су посаветовали страним политичарима који коментаришу ситуацију с Наваљним да поштују међународно право и баве се проблемима својих земаља. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров приметио је тим поводом да изјаве западних политичара на ту тему „као да су копије“

Представник Министарства спољних послова Немачке Кристофер Бургер рекао је да су владе појединих земаља ЕУ и раније предлагале да се „Северни ток 2“ укључи у дискусију о антируским санкцијама, али да позиција Берлина остаје непромењена. „То су раније предлагале разне европске владе и то није никаква новост. Истовремено, познат је став немачке владе по том питању у ком се ништа није променило“, рекао је Бургер на брифингу у Берлину. 

У међувремену, немачки вицеканцелар и министар финансија Олаф Шолц још једном је потврдио да ће  „Северни ток 2“ бити завршен, без обзира на, како је рекао, извесне компликације. 

Погледајте и најновију емисију Љубинке Милинчић „Мој поглед на Русију“ – Подмукли план Наваљног за смену Путина:

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала