Путин: Друштвене мреже покушавају да манипулишу свешћу људи

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да су друштвене мреже бизнис који је усмерен на остваривање добити по сваку цену, истакавши да оне покушавају да манипулишу свешћу својих корисника.
„Није их брига да ли неки садржај на неки начин штети категорији људи на коју је усмерен. На крају крајева, често те савремене информационе платформе све више и више почињу да контролишу свест“, сматра руски лидер.

Путин је објаснио да системи проучавају свог „клијента“ и „потурају“ му оно што сматрају потребним, а човек почиње да прихвата решење не схватајући да њиме управљају.

Такође је подсетио да је битно поштовање принципа слободе говора приликом праћења садржаја на интернету.

„Наравно, треба да размишљамо о о томе, на то треба некако да реагујемо, истовремено не доносећи одлуке који би ограничили људску слободу – слободу избора, слободу говора“, рекао је руски председник на састанку са победницима такмичења „Учитељ године“, одговарајући на питање како да се заштите деца од штетног садржаја на друштвеним мрежама и интернету у целини.

Руски лидер је такође додао да сервис за комуникацију наставника са ученицима треба да се заснива на националном руском софтверском производу.

Претходно је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев изјавио да је Русија технолошки спремна за стварање аутономног сегмента глобалне мреже у случају искључивања са интернета. Он је истакао да тренутно кључна права за управљање интернетом поседују САД.

Подсетимо, 1. фебруара 2021. године у Русији је ступио на снагу закон о борби против ширења лажних и илегалних информација на друштвеним мрежама.

Прочитајте још:

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала