Спор кулминира: ЕУ одустаје од вакцине „Астра Зенека“

© REUTERS / Phil Noble/File PhotoСедиште компаније АстраЗенека у Маклсфилду у Енглеској
Седиште компаније АстраЗенека у Маклсфилду у Енглеској - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2021
Пратите нас
Европска комисија саопштила да се дистанцира од лабораторије Астра Зенека у оквиру своје стратегије вакцинисања против ковида 19.

До проблема на реалцији Астра Зенека - ЕК дошло је после великих застоја у испоруци вакцине те британско-шведске компаније.

Астра Зенека чија је вакцина требало да буде употребљена за масовну вакцинацију у првом кварталу 2021. није могла да гарантује више од 25 одсто од 100 милиона доза доза које је обећала, што представља "прави проблем" за европску 27-морицу, рекла је генерална директорка ЕК за здравство Сандра Галина јуче у обраћању европским посланицима.

Европска комисија се према томе окреће ка вакцинама које производе лабораторије Фајзер/БиоНТек и Џонсон и Џонсон, рекла је она.

Немачка лабораторија БиоНТек обећала је јуче да ће у другом кварталу исопручити ЕУ до 75 милиона додатних доза вакцине коју производи са америчким Фајзером.

"Биће много више доза у другом кварталу пошто нови уговор ступа на снагу. Нећемо имати само БиоНТек и Модерну него такође БиоНТек са новим уговором, што је дупла количина", рекла је Галина.

Астра Зенека касни са испоруком вакцина, како је навела, због пада производње у једној њеној фабрици у Европи. Европска унија је имплицитно оптужила британску лабораторију да фаворизује Велику Британију у испоруци вакцина на уштрб уговорних обавеза са Бриселом.

Директор Астра Зенеке Паскал Сорио рекао је да је према уговору фирма обећала да ће урадити "најбоље што може" када је реч о испорукама, а ЕУ сматра да су рокови у уговору обавезујући и да је клаузула "најбоље што може" била убачена због тога што у тренутку када је писан уговор вакцина још није била развијена и да рокове треба поштовати када вакцина постоји.

"Рокови су обавезујући када се ради о наруџби вакцина... Ја ту не видим где су ваши напори", одговорила је Галина на изјаву директора Астра Зенеке.

Галина је рекла да у оквиру уговора које је ЕУ потписала са производјачима вакцина, могу да се добију производи, или да се тражи враћање плаћеног износа.

Европска комисија издвојила је 336 милиона евра за АстраЗенеку да развије вакцину и повећа капацитете производње, иако цела сума још није исплаћена.

"Ако ја немам вакцину ви нећете имати плаћање Комисије", рекла је Галина.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала