Страх од нове пандемије: Гљивична инфекција отпорна на лекове озбиљна глобална претња

© Fotolia / Zarya MaximПацијент у болничком кревету
Пацијент у болничком кревету - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2021
Пратите нас
Амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) упозорава на нову врсту гљивичне инфекције за коју наводи да представља озбиљну глобалну претњу по здравље човечанства, наводи се на званичној интернет страници те институције.

Кандида аурис је гљивица коју је тешко идентификовати уобичајеним лабораторијским методама без прибегавања специјалним техникама, а од 19. јануара откривена је код 1.625 пацијената у Америци.

Посебно је опасно је што је ова врста кандиде отпорна на лекове који се користе за лечење других гљивичних инфекција.

Према наводима ЦДЦ, неки сојеви ове гљивице су отпорни на све три доступне класе антимикотика, што значи да не постоји третман за људе који се заразе њима. 

Вирус корона, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2021
Нова епидемиолошка претња: Повратак бактерија отпорних на лекове

Кандида аурис је потенцијално опасна за хоспитализоване пацијенте, посебно оне који се хране или дишу на цевчицу, напомиње амерички институт.

Инфекција има тенденцију да у њихова тела уђе кроз крвоток и касније се шири. Здравствене установе склоне су избијању гљивичних инфекција, јер у таквим срединама могу дуже да остану на површинама.

Ширење ове гљивичне инфекције у Енглеској се догодило 2016. године, пише Дејли стар, позивајући се на наводе епидемиолога са лондонског Империал колеџа Џоане Родс.

Она каже да би смртоносна гљивична инфекција могла да постане извор следеће глобалне пандемије због отпорности на лекове, јер кандида аурис очигледно може да издржи све чиме је третирате.

Том Чилер из ЦДЦ описује инфекцију као створење из црне лагуне.

„Ојачала је и сад је свуда“, апокалиптично упозорава лекар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала