Ускоро почињу испитивања комбиноване руско-британске вакцине

© AP Photo / John CairnsРад у лабораторији на развоју вакцине „Астра зенека“
Рад у лабораторији на развоју вакцине „Астра зенека“ - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2021
Пратите нас
Клиничка испитивања комбинације вакцинe против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) центра „Гамалеја“ и вакцине АЗД1222 („Оксфордске вакцине“) коју је произвела компанија „Астра зенека“ започеће следеће седмице у УАЕ и Азербејџану, а нешто касније и у Саудијској Арабији, рекао је шеф Руског фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев.
„'Астра зенека' има одличну вакцину, ми смо партнери. Желимо да испитамо да ли је могуће комбиновати дозу вакцине компаније 'Астра зенека' и дозу 'Спутњик Ве' (Sputnik V) вакцине. Сигурни смо да то може бити веома ефикасно и да ће бити веома ефикасно у борби против нових мутација“, рекао је Дмитријев за канал „Би-Би-Си ворлд сервис“.

Раније је компанија „Астра зенека“ саопштила да још није добијена дозвола националних регулатора земаља где су тестирања комбинованих вакцина била планирана.

„Испитивања ће започети након што се добију неопходна регулаторна одобрења и трајаће 180 дана“, саопштила је раније прес-служба компаније „Астра зенека“ руским медијима.

Такође су саопштили да ће у испитивањима учествовати 180 добровољаца старијих од 18 година.

Претходно је угледни научни часопис „Лансет“ саопштио да је Спутник Ве (Sputnik V) сигурна и ефикасна вакцина која пружа потпуну заштиту од тешких случајева болести ковид 19.

Вакцину „Спутњик Ве“ (Sputnik V) развио je Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију руског министарства здравља Гамалеја. Вакцина је направљена помоћу добро познате и поуздане људске аденовирусне платформе, а такође је и једна од најјефтинијих на свету, са ценом од 10 долара по инјекцији. Крајем прошле године добила је одобрење за употребу у масовној вакцинацији у Русији која је започела у децембру 2020. године и потпуно је бесплатна за руске грађане.

Висока ефикасност руске вакцине подстакла је компанију „Астра Зенека“ да тестира нови систем хибридних вакцина, који садржи једну дозу вакцине те компаније и другу дозу са Ад26-вектором „Спутњик Ве“ (Sputnik V) вакцине, како би утврдили да ли ово чини вакцину ефикаснијом.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала