ММФ Мјанмару послао 350 милиона долара у готовини неколико дана пре пуча

© AFP 2023 / MANDEL NGANПредставништво Међународног монетарног фонда у Вашингтону
Представништво Међународног монетарног фонда у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
Пратите нас
Прошле недеље је Међународни монетарни фонд послао влади Мјанмара 350 милиона долара у готовини као део пакета хитне помоћи у сузбијању пандемије, рекао је портпарол ММФ-а за Ројтерс.

Новац је послат неколико дана пре него што су државна саветница Мјанмара Аунг Сан Су Ћи и друге високе личности из владајуће партије ухапшене у ранојутарњој рацији у главном граду Нејпјидо.

Ројтерс се позвао на неименоване изворе који су рекли да се „чини да ММФ мало тога може да учини да повуче средства за хитну помоћ“.

ММФ је раније изразио наду да ће новац помоћи Мјанмару да задовољи „хитне потребе платног биланса које проистичу из пандемије, посебно владине мере опоравка како би се осигурала макроекономска и финансијска стабилност уз подршка погођених сектора и рањивих група“.

Портпарол ММФ-а истакао је да они помно „прате развој догађаја у Мјанмару и да су дубоко забринути због утицаја догађаја на економију земље и на народ“.

Примедбе су уследиле када је војска земље најавила формирање Државног управног већа којим председава виши генерал Мин Аунг Хлајинг, наводи лист „Мјанмар тајмс“.

Лист наводи да је веће оформљено у складу са чланом 419 националног Устава из 2008. године, који предвиђа да врховни командант одбрамбених служби, на кога је пренета суверена власт, има право да „извршава законодавна, извршна и судска овлашћења“.

Војска Мјанмара преузела је власт у земљи на годину дана, уводећи ванредно стање због, како тврде, изборне преваре. Претходно је објављено да су ухапшени председница владајуће странке Мјанмара Аунг Сан Су Ћи и други високи званичници Националне лиге за демократију која је победила на новембарским изборима.

Прочитајте и:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала