Аустрија: Руско судство и тужилаштво се могу наћи под европским санкцијама

© WikipediaТрг Шварценбергплац, Беч, Аустрија
Трг Шварценбергплац, Беч, Аустрија - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
Пратите нас
Шеф дипломатије Аустрије Александар Шаленберг није искључио да ЕУ уведе санкције Русији због случаја Александра Наваљног.
„Могуће је увођење санкција судству и тужилаштву“, изјавио је Шаленберг радију О1.

Он сматра да санкције одређеним лицима наносе штету и да их не треба потцењивати.

Шаленберг каже да да ће се наредних дана састати шефови дипломатија ЕУ, како би разговарали о овом питању.

„Недавно смо направили санкциони режим за кршење људских права и мислим да је ово добар повод да га применимо први пут“, додао је министар.

Нешто раније Шаленберг се успротивио увођењу санкција „Северном току 2“ због случаја Наваљног. По његовим речима, то су потпуно различите ствари. То исто мишљење изразио је и званични представник немачке Владе Штефан Зајберт, нагласивши да је став Немачке по питању гасовода непромењен.

Подсетимо, Московски суд је јуче донео одлуку да условна казна Наваљном буде замењена затворском казном од три и по године.

Судском процесу присуствовали су и представници петнаестак западних амбасада, а водеће западне земље су после изрицања пресуде моментално од Русије тражиле да опозиционар буде ослобођен.

Наваљни је имао две условне осуде. Прва је у случају „Кировлес“ везана за проневеру више од 16 милиона рубаља, а друга, у случају „Ив Роше“, за крађу од преко 30 милиона рубаља. Пошто се није одазивао на позиве полиције он је ухапшен на аеродрому у Москви по повратку са лечења у Берлину. Након тога његове присталице су организовале неодобрене протесте у Москви и другим руским градовима.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала