Бајден намерава да сарађује са Русијом

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
Пратите нас
Председник Сједињених Америчких Држава Џо Бајден намерава да сарађује са Русијом, али и да директно разговара са руским председником Владимиром Путином о несугласицама међу земљама, изјавила је портпаролка Беле куће Џенифер Псаки.
„Када се ради о Русији, мислим да, уколико се осврнемо на телефонски разговор председника Џоа Бајдена и председника Владимира Путина, очигледно је да председник није одступио од свог става. Јасно је ставио до знања да постоје сфере у којима можемо да сарађујемо – на пример на новом споразуму СТАРТ 3 који је у складу са интересима националне безбедности САД. Председника брину различита питања – мешање у изборе, хаковање, плаћање за нападе на америчке војнике у Авганистану. Тај преглед се наставља. Бајден је чак спреман да директно разговара са Путином о несугласицама“, истакла је Псаки.

Она је додала да је Бајден са европским савезницима разговарао о политици према Русији.

Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2021
Кремљ: Споразум Русије и САД о стратешком наоружању – успех разумног човечанства

„Председник је наравно разговарао са бројним европским савезницима о многим питањима која су од узајамног интереса. Наравно, између осталог и о Русији“, изјавила је Псаки, одговарајући на питање да ли је Бајден разговарао са земљама ЕУ о могућим санкцијама против Москве у вези са ситуацијом са Алексејом Наваљним.

„Што се тиче тога о каквим санкцијама или врсти одговора може бити реч, председник задржава право да одговори тако како буде сматрао да треба, у сваком моменту“, објаснила је она.

Огласио се и портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс који је рекао да продужење руско-америчког Споразума о смањењу и ограничавању стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3) даје Русији и Америци „време и простор“ да разговарају о ширим питањима стратешке стабилности, контроле наоружања и другим елементима.

Притом, Прајс не види никакву противречност у томе што Вашингтон наставља да критикује Москву и истовремено продужава споразум са њом.

Брод за полагање гасоводних цеви Фортуна у немачкој луци Висмар - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2021
Медији: Први знак да је Америка спремна да одустане од санкција „Северном току 2“, али...

„Не постоји никакав несклад у томе. Потпуно продужење споразума СТАРТ 3 на пет година очигледно је у нашим интересима. Посебно када се ради о односима противника, постаје још важније да постоји нешто попут СТАРТ 3 споразума што ограничава важне компоненте руског нуклеарног програма“, рекао је портпарол.

Санкције „Северном току 2“ – у случају потребе

Такође је нагласио да ће САД наставити да прате реализацију гасовода „Северни ток 2“ и да ће донети одлуку о санкцијама по потреби.

„Пратићемо акције усмерене на завршетак или сертификовање гасовода и уколико дође до тога донећемо одлуку о примењивости санкција“, рекао је Прајс.

Према његовим речима, санкције су само један од инструмената америчке политике усмерене на „заштиту европских савезника од грабежљивог понашања, између осталог, и Русије“.

„'Северни ток 2' и друга линија 'Турског тока' праве се како би се повећале полуге притиска Русије на наше партнере и савезнике и како би се поткопала трансатлантска безбедност. САД настављају да сарађују са савезницима и партнерима како би Европи осигурале поуздано диверзификовано енергетско снабдевање које не би утицало на нашу колективну сигурност“, објаснио је Прајс.

Подсетимо, телефонски разговор лидера САД и Русије Џозефа Бајдена и Владимира Путина одржан је у уторак, 26. јануара. Током првог разговора од момента Бајденове инаугурације, двојица председника су разговарали о сарадњи у борби против вируса корона, повлачењу америчке стране из Споразума о отвореном небу и низу других питања. Такође су се договорили да продуже споразум СТАРТ 3 на пет године на условима Москве.

Прочитајте још:

 

 

 

 

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала