Импресиониран сам: Угледни белгијски научник о ефикасности руске вакцине

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаМедицинска сестра припрема вакцину против ковида "Спутњик Ве"
Медицинска сестра припрема вакцину против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
Пратите нас
Руска вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V) ће, судећи по писању медицинског часописа „Лансет“, померити вакцину „Астра Зенека“ са трећег места међународног списка вакцина против ковида 19, сматра Жан-Мишел Доне, професор и директор фармацеутске службе на Универзитету Намура у Белгији.
„Фантастично је када видимо ефикасност других вакцина истог аденовирусног типа, као што су „Астра Зенека“ која има ефикасност од 60 до 70 процената и „Џонсон и Џонсон“ са ефикасношћу од 66 процената, то доказује да Русија има знање и искуство“, изјавио је белгијски експерт у интервјуу телевизији РТБФ, коментаришући писања „Лансета“ о ефикасности вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) која износи 91,6 одсто. Према речима професора, он је импресиониран њеним резултатом.

„Другим речима, њихов потез из августа прошле године, када је регистрована вакцина у Русији на основу њихових података, сада је сасвим оправдан“, сматра Доне.

Он сматра да су поступци твораца руске вакцине „доследни и уверљиви“, поготово јер нису били обавезни да прођу кроз традиционално прихваћену публикацију „Лансет“.

Вакцина против ковида Спутњик Ве Института Гамалеја - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
Немачка нуди подршку Русији у производњи вакцине

Експерт сматра да на почетном стадијуму ти поступци нису били сасвим етички, како је то уобичајено у медицинском свету.

„То етички није било прихватљиво: спровести истраживање на око 70 пацијената и започети примену вакцине на ширу популацију. Истовремено су спровели и клиничка испитивања на око 40.000 људи“, рекао је професор, додајући да је потом уследила трећа фаза испитивања која је, према званичним подацима, започета у септембру.

„Сада се не може порећи да су оваква публикација и резултати потврдили транспарентност и велики научни значај“, сматра белгијски експерт.

Резултати показују да ће вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V) истиснути вакцину „Астра Зенека“ са трећег места међународног списка вакцина. Ефикасност вакцина „Фајзер“-„БиоНТек“ и „Модерна“, а сада и „Спутњик Ве“ (Sputnik V) је већа од 90 процената. Тако да се „Астра Зенека“ сада „спушта на класу ниже, јер је њена ефикасност 70 процената“, рекао је Доне.

Упитан да ли је уз овакве охрабрујуће резултате „Спутњику Ве“ (Sputnik V) потребно одобрење Европске агенције за лекове (ЕМА), професор је одговорио: „Било би одлично гарантовати и потврдити податке који су већ објављени у часопису „Лансет“.

„Све вакцине се процењују на основу научних података о њиховој безбедности и ефикасности, почев од пријаве Европској агенцији за лекове. Односно, било која вакцина, било руска или друга, процениће се на основу истих података као и било која друга вакцина чим се затражи дозвола. Ово важи за све вакцине“, изјавила је члан Европске комисије за здравство Стела Кириакидис на конференцији у Бриселу на питање о одобравању „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у Европској унији.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала