Кијев: Санкције опозиционим ТВ каналима, служе за пропаганду, Русија их финансира

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаСпоменик оснивачима Кијева - браћи Кију, Шчеку и Хориву и њиховој сестри Либед на Тргу независности у Кијеву
Споменик оснивачима Кијева - браћи Кију, Шчеку и Хориву и њиховој сестри Либед на Тргу независности у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
Пратите нас
Украјински председник Владимир Зеленски потписао је указ којим на снагу ступа одлука о увођењу санкција на пет година за неколико опозиционих ТВ канала и посланика опозиционе странке који је њихов власник. Из Кијева је потом стигла оптужба да те канале финансира Русија.

Санкције су уведене против канала „112.Украјина“, „NewsOne“ и „ZIK“  и посланика„Опозиционе платформе – за живот“ Тараса Козака. Сви ти канали су опозициони и на њима су најчешће наступали посланици „Опозиционе платформе – за живот“.

Портпаролка украјинског председника Јулија Мендељ рекла је да санкције немају никакве везе са гушењем слободе говора. Она је изнела тврдњу да ове канале финансира Русија, не наводећи никакве доказе за то.

„Блокада ТВ канала тзв. пула Виктора Медведчука, које је фиктивно основао његов сарадник Тарас Козак нема никакве везе са гушењем слободе говора, која је у Украјини неупитна вредност. Ти канали су одавно заборавили шта су новинарски стандарди, провера чињеница или извештавање са минимум две тачке гледишта. Уместо тога, претворили су се у инструмент пропаганде који се користи у интересу земље-агресора који крши суверенитет и државне границе Украјине. Чак је и потврђено да финансирање тих канала из Русије“, написала је она на Фејсбуку.

Како је објаснила, блокада канала извршена је с циљем заштите националне безбедности.

Санкције обухватају блокаду актива, ограничавање тржишних операција, спречавање одливања капитала изван граница Украјине, обустава извршавања економских и финансијских обавеза, анулирање или обустава лиценција и друго.

Подсетимо, односи Москве и Кијева погоршали су се због ситуације у Донбасу. Украјинске власти су и раније оптуживале Русију за мешање у унутрашња питања земље, а 2015. Године Врховна рада је усвојила изјаву којом се Русија проглашава за „земљу-агресора“.

Русија одбацује оптужбе Кијева и истиче да су оне неприхватљиве.

Такође, Москва је у више наврата истакла да није део унутарукрајинског конфликта и да је заинтересована за то да Украјина превазиђе политичку и економску кризу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала