Лавров: Закони о протестима на Западу строжи, према Русији дупли стандарди

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
Пратите нас
У западним земљама су закони и казне, предвиђени за учешће у неодобреним протестима, далеко су строжи него у Русији, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Он каже да западни медији примењују двоструке стандарде када извештавају о догађајима у Русији.

Према речима Лаврова, полиција на Западу има право да спречава било какве протесте који нису усаглашени са властима, о којима није било обавештења или којима се, у случају да је било обавештења, крши правни поредак.

„У Немачкој, Француској, Сједињеним Државама и другим земљама, ако демонстранти изађу на саобраћајницу и онемогуће нормално функционисање саобраћаја, њима прети неколико година затвора, новчана казна од више хиљада евра и друго“, рекао је Лавров новинарима после сусрета са јорданским министром спољних послова.

Полиција се са њима обрачунава далеко суровије него припадници наших снага безбедности, додао је Лавров.

Према његовим речима, хистерија Запада у вези са ситуацијом око опозиционара Алексеја Наваљног превазилази границе.

„Што се тиче начина на који на Западу извештавају о догађајима који се тренутно одвијају у Русији не само у вези с Наваљним, него уопште, ма шта се догађало на Западу се представља на специфичан начин, рекао бих једнострано. Хистерија коју смо слушали у вези са судским процесом Наваљном превазилази све границе“, рекао је руски министар.

Он је рекао и да начин на који на Западу извештавају о протестима у Русији представља пример дуплих стандарда.

Када се извештава о догађајима у Русији то се практично своди само на реакацију полиције према демонстрантима, док се понашање демонстраната не приказује иако је на интернету могуће уверити се колико су агресивни били они који су последњих дана учествовали у неодобреним протестима у Москви и другим руским градовима, истиче Лавров.

„А када западни медији извештавају о сличним догађајима у својим земљама они, по правилу, показују изгреде демонстраната – разбијене излоге, запаљене аутомобиле, док се жестоко деловање полиције, као када у Америци полицијски аутомобил прелази преко тела демонстраната који леже на улици, не показује и може се видети само на друштвеним мрежама“, рекао је Лавров.

Подсетимо Московски суд је јуче донео одлуку да условна казна Наваљном буде замењена затворском казном од три и по године.

Судском процесу присуствовали су и представници петнаестак западних амбасада, а водеће западне земље су после изрицања пресуде моментално од Русије тражиле да опозиционар буде ослобођен.

Руско Министарство спољних послова је истакло да присуство дипломата у суду представља политички гест, мешање у унутрашње ствари Русије, као и да је Запад тако сам раскринкао своје покушаје обуздавања Русије.

Наваљни је имао две условне осуде. Прва је у случају „Кировлес“ везана за проневеру више од 16 милиона рубаља, а друга, у случају „Ив Роше“, за крађу од преко 30 милиона рубаља. Пошто се није одазивао на позиве полиције он је ухапшен на аеродрому у Москви по повратку са лечења у Берлину. Након тога његове присталице су организовале неодобрене протесте у Москви и другим руским градовима.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала