Москва: На Арктику нема проблема који захтевају војно решење

© Sputnik / Михаил Фомичев / Уђи у базу фотографијаВојници руске Северне флоте
Војници руске Северне флоте  - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
Пратите нас
Русија сматра да војна претња на Арктику није велика и да у том региону нема проблема који би захтевали војно решење.
„На Арктику нема проблема који захтевају војно решење. Питања могу и треба да се решавају за преговарачким столом. Сматрамо да је војна претња у региону у целини узев - слаба“, рекао је специјални представник руског Министарства за међународну сарадњу на Арктику Николај Корчунов.

Истовремено, руски дипломата је указао на интензивирање војних вежби држава-чланица НАТО на Арктику уз укључивање земаља које не припадају том региону.

Према мишљењу Корчунова, таква „интернационализација“ је повезана с откривањем потенцијала за експлоатацију минералних ресурса на Арктику као последица топљења ледника, као и са развојем Северног морског пута и глобалних транспортних коридора на крајњем северу.

„Без обзира на то анализа војних активности приобалних земаља омогућава да се констатује да се на Арктику нико не спрема за оружани конфликт“, рекао је Корчунов.

Ипак, указује он, повећана војна активност у том региону и слабљење поверења могу да врате свет неколико деценија уназад и гурну га у стање као у време Хладног рата.

Москва, како је додао, региструје знаке војне ескалације на Арктику, о чему сведочи и опредељеност појединих држава за политику војног обуздавања, јачање сопствене војне инфраструктуре на територији других арктичких држава и покушаји да се на Арктик прошири зона одговорности НАТО.

На то треба додати и неспремност неких арктичких земаља за мултилатерални регионални дијалог и све јача реторика оптужби, рекао је Корчунов, додајући да све то захтева заједничке напоре „Арктичке осморке“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала