На суђењу Тачију, Весељију, Краснићију и Сељимију 71 заштићени сведок

© AP Photo / Peter DejongСпецијални суд у Хагу за злочине ОВК
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
Пратите нас
Очекује се да ће 71 заштићени сведок сведочити у Специјалном суду у Хагу у случају против вођа тзв. Ослободилачке војске Косова Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија.

Њихова сведочења неће бити приказана јавности, ни њихов идентитет, пише “Бота сот” и наводи да Дејвид Хупер, адвокат бившег председника тзв. Косова Хашима Тачија, оспорава начин на који је Специјални суд поставио те сведоке.

Хупер је уложио суду примедбу да претпретресни судија није појединачно проценио околности за сваког сведока, већ да је одлуку донео уопштено, за све сведоке, и да се, како је навела Тачијева одбрана, ослањао на "субјективни страх уопштен у неоснованим изјавама", пренео је Танјуг.

Овај аргумент одбране оспорило је Специјализовано тужилаштво, истичући да је судија појединачно проценио да ли је обелодањивање сведока део ризика и да се адвокат Хупер нетачно позивао на наводне чињенице.

Према Хуперу, таква одлука претпретресног судије није узела у обзир принцип пропорционалности мера заштите сведока и на тај начин је значајно утицао на способност одбране да ефикасно истражује доказе на суду.

“Довољно је рећи да Тачијева одбрана погрешно представља побијану одлуку, тврдећи да претпретресни судија није правилно проценио пропорционалност “, каже се на крају документа који је издао Специјални суд.

Иначе, претпретресни судија успротивио се пре неколико дана захтевима одбране Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија за привремено пуштање из притвора.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала