Нови удар цензуре: Фејсбук уклонио налог онлајн продавнице Викиликса /фото/

CC0 / Pixabay / Фејсбук цензура
Фејсбук цензура - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
Пратите нас
Уклањање налога онлајн продавнице Викиликса на друштвеној мрежи Фејсбук најновији је пример онога што критичари називају све чешћим маниром друштвених мрежа - цензуром.

Друштвене мреже - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2021
Руски дипломата о „дигиталној диктатури“: Америчке платформе отворено цензуришу руски садржај
 Страница онлајн продавнице Викиликса на Фејсбуку угашена је због наводног кршења стандарда заједнице на друштвеним мрежама. Дана 2. фебруара 2021. године, Фејсбук страница која припада продајном огранку мреже за транспарентност вести недоступна је, а у образложењу се наводи: „Ваша страница, Викиликс продавница је уклоњена. То је зато што се Викиликс продавница противи стандардима наше заједнице“.

Иначе, та страница на Фејсбуку постоји од 3. децембра 2011. године.

Онлајн продавница Викиликса нуди кошуље, дуксеве и шоље са логотипом организације, заједно са изјавама као што су „Откривање злочина није злочин“, „Слобода за Џилијана Асанжа“ и „1984 није упутство за употребу“, што се односи на дело Џорџа Орвела.

© Фото : WikiLeaks ShopЗабрањена страница онлајн продавнице Викиликса на Фејсбуку
Нови удар цензуре: Фејсбук уклонио налог онлајн продавнице Викиликса /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
Забрањена страница онлајн продавнице Викиликса на Фејсбуку

„Разговарао сам са особом (путем Фејсбук подршке) и рекли су да ми не могу помоћи и да је жалбени поступак једини начин“, објашњава лице задужено за онлајн продавницу Викилинса.

Додаје да је постојао жалбени поступак, али да је у потпуности аутоматизован. „Жалба путем Фејсбука не омогућава ништа, више је било -  ако се не слажете са овом одлуком кликните ово дугме“.

Жалба је одбијена, без образложења.

Менаџер онлајн продавнице Викиликса је, међутим, открио нешто занимљиво.

Приметили су да је одлука о укидању странице на Фејсбуку уследила након нечега што изгледа као напад ботова (аутоматизованих налога).

„Неко је вероватно успео да намести да изгледа као да плаћамо ботовима да деле објаве“, објаснио је извор.

Сумња се да је одлука о укидању странице на Фејсбуку уследила након нечега што изгледа као напад ботова
Нови удар цензуре: Фејсбук уклонио налог онлајн продавнице Викиликса /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
Сумња се да је одлука о укидању странице на Фејсбуку уследила након нечега што изгледа као напад ботова
Последња објава онлајн продавнице Викиликса пре него што је страница уклоњена била је слика црне мајице и са натписом „Ослободите Асанжа“.

„Мислим да то није садржај који би кршио њихову политику“, објаснио је извор. „Прочитао сам њихове смернице - нисмо се упуштали ни у шта против њих“, додао је. 

Комбинација направљена 3. јула 2013. приказује архивску фотографију оснивача Викиликса Џулијана Асанжа (лево) од 7. јуна 2013. у Лондону и скриншот бившег америчког агента Државне безбедносне агенције (НСА) Едварда Сноудена направљен 6. јуна 2013. у Хонгконгу - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2021
Ко разоткрије мутне радње Америке, овако ће завршити: Асанж и Сноуден ― исто дело, различите судбине

Производи су сада на снижењу на сајту Викиликса ако купци приликом куповине користе код „Не цензури“.

Из Фејсбукове службе за односе са медијима уместо одговора затражили су додатне информације о угашеној страници и објаснили да не могу да дају коментаре док се детаљно не позабаве тим питањем.

Џулијан Асанж, суоснивач Викиликса и даље је у затвору у Белмаршу, а америчка влада се жалила на одлуку судије да се не испуни амерички захтев за изручење. Ако Асанж буде изручен Сједињеним Америчким Државама, прети му до 175 година затвора због објављивања поверљивих докумената који су, између осталог, открили ратне и друге злочине у Ираку, Авганистану и Гвантанаму.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала