Припрема за следећи рат: Америка усађује мантру да су Русија и Кина посегле за нуклеарним оружјем

© AP Photo / Ted S. Warren,Нуклеарно оружје
Нуклеарно оружје - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Америка са својим савезницима не би успела да победи Русију или Кину и њихове савезнике у неком регионалном рату вођеним конвенционалним наоружањем. Зато САД покушавају да, уколико дође до неког следећег регионалног рата, пред светском јавношћу устале мантру да су Русија или Кина те које су посегнуле за нуклеарним оружјем.

Овако пензионисани генерал-мајор Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума, за Спутњик коментарише наводе начелника Стратешке команде САД адмирала Чарлса Ричарда, да Сједињене Америчке Државе морају да буду спремне за нуклеарни рат против Русије или Кине.

Ричард је, наиме, у чланку за званични лист Америчког поморског института навео да Пентагон од распада СССР-а није морао да разматра вероватноћу директног војног сукоба са нуклеарном силом, али да се сада ситуација променила, те да „постоји реална могућност да би регионална криза са Русијом или Кином брзо могла ескалирати у сукоб са употребом нуклеарног оружја, ако оне буду сматрале да би након пораза уз употребу конвенционалног оружја настала претња за политички систем или државу“.

Нова мантра Америке – окривити Русију и Кину

Ковач је мишљења да се САД налазе пред тешким изазовом да саме себи и својој јавности признају да нису једина сила која се пита за решавање кључних стратешких проблема савременог света.

„Циљ Американаца, према њиховој актуелној стратегији, јесте конфронтирање, супротстављање, па и изазивање ратова, како у Европи тако и на Далеком истоку са Кином. Отуд и долазе овакви коментари и процене највиших војних званичника у САД, при чему се истичу неке алтернативе које су, објективно, нереалне. Мислим да и они знају да нити Русија нити Кина немају потребе да посежу за нуклеарним пројектилима, јер су у доброј мери обезбедили довољно јединица и средстава да у конвенционалном сукобу могу да бране свој суверенитет и територијалну целовитост, као и своје геостратешке интересе у регионима који су им значајни“, напомиње Ковач.

Вашингтон тражи оправдање

У том смислу, додаје наш саговорник, циљ овакве америчке кампање и пласирања информација које се не базирају на реалним проценама је више него јасан.

„САД са својим савезницима у Европи, у неком регионалном рату вођеним конвенционалним средствима, а који може проистећи из различитих сценарија, немају шансу да победе Русију и њене савезнике. Они то знају и то су углавном истестирали кроз вежбе које изводе на овом подручју, при чему виде велике проблеме са обезбеђивањем националних контигената чланица НАТО савеза да у миру присуствују тим вежбама, а камоли да остваре неке стратешке циљеве конвенционалним средствима. Они схватају да неке стратешке циљеве у регионалном смислу једино могу постићи употребом нуклеарних средстава, па овакве поруке представљају оптуживање других великих сила „унапред“, за случај да ако дође до кризе регионалног рата, пред светском јавношћу имају оправдање да су криве Русија или Кина“, објашњава Ковач.

Виртуелним претњама чувају наруџбине

Руски политиколог Максим Жаров верује да се овакве поруке из Вашингтона могу сагледавати у светлу чињенице да је у току разрада стратегије Бајденове адмистрације за даљи преговарачки процес са Русијом о стратешкој стабилности.

„Споразум СТАРТ 3 је продужен, треба нешто радити са осталим нуклеарним наоружањем, укључујући оно које је перспективно. У време администрације Доналда Трампа Пентагон је био у привилегованом положају пошто су спонзори Републиканске партије увек били из војно-индустријског комплекса, и Трамп је на крају свог мандата дао том сектору много наруџбина за разраду перспективног наоружања. Зато сада Пентагон треба да одбрани те наруџбине да их не би ликвидирала нова администрација Беле куће, па се и ствара та вирутелна претња нуклеарног рата с Русијом“, указује Жаров.
Ни САД нису заинтересоване за нуклеарни рат

Руски војни експерт Борис Рожин из Центра за војно-политичко новинарство каже да је очигледно да ни саме САД нису заинтересоване за велики нуклеарни рат који би неизбежно погодио и њихову територију и интересе.

„Зато веома лукаво то сервирају у следећем кључу - наводно, ако би током конвенционалног рата Русија и Кина осетиле да губе, примениле би нуклеарно оружје. Али, управо САД, рушећи архитектуру нуклеарног одвраћања и распирујући трку у наоружавању саме стварају више претпоставки за избијање нових конвенционалних ратова. Те изјаве, с једне стране, имају задатак да свале одговорност за геополитичку ескалацију са САД на Русију и Кину, а с друге да подстакну издвајања за одбрану. Јер, већ на лето долази на дневни ред питање усвајања војног буџета САД за 2022. годину, а има извесних страховања да Пентагон са доласком нове администрације може бити негде закинут“, примећује Борис Рожин у изјави за Спутњик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала