Русија: Сада очекујемо да на Западу омогуће руским дипломатама да присуствују судским саслушањима

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
Пратите нас
Русија очекује отвореност по питању присуства руских дипломата на судским заседањима у западним земљама, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„Много је примера када руским дипломатама није дозвољено присуство на судским саслушањима на којима се разматрају случајеви руских држављана. Очекујемо од наших колега отвореност какву је показала Русија, поштовање права и законских интереса руских држављана, а такође подсећамо на обавезу да се не мешају у унутрашње послове државе домаћина, како је предвиђено Бечком конвенцијом о дипломатским односима из 1961. године“, нагласила је Захарова.

Такође је констатовала да се западне дипломате понашају дрско када је реч о суђењу Наваљном.

„То, наравно, није реакција него умешаност, и они не посматрају, него делују – делују дрско, координирано, по плану, и то нису појединачне акције него велики програм који посматрамо у различитим фазама“, истакла је Захарова, коментаришући реакцију западних политичара на хапшење Наваљног и присуство страних дипломата на суђењу.

Она је истакла да је Министарство спољних послова приметило повећано интересовање страних дипломата за суђење Наваљном.

„Према подацима прес-службе Симоновског суда, на суђењу су присуствовали представници амбасада 14 земаља. Притом, амбасаде Пољске и Шведске су слале по два сарадника. Заседање је било јавно, руска страна није ометала њихово присуство“, додала је она.

Захарова је истакла да се законска пракса у Русији у вези присуства страних дипломата на судским саслушањима разликује од оне са којом се суочавају сарадници руских амбасада, када саопште да намеравају да присуствују судским поступцима који укључују руске држављане.

Она је као пример навела случај из 2019. године када дипломатама из руске амбасаде у Виљнусу ни представницима руских медија није дозвољено да уђу у судницу током изрицања пресуде у окружном суду у Виљнусу у оквиру „изрежираног кривичног поступка“ због догађаја од 13. јануара 1991. године у оквиру којих је проглашено „кривим“ 67 држављана Русије.

Подсетила је и на ситуацију из 2020. године, када француски истражни судија није дозволио сарадницима конзуларног одељења руске амбасаде у Паризу да присуствују саслушању у случају Александра Виника против кога су покренути кривични поступци у Русији, Француској и САД.

Коментаришући информацију да  шеф европске дипломатије Жозеп Борељ намерава да посети Наваљног у Москви, Захарова је рекла да није обавештена о томе.

„То је питање за Бореља и онога ко организује његову посету. Нека некако сами ступе у контакт са одговарајућим службама и нека се договоре. Нисам обавештена о тим намерама. Ако је то његова жеља – нека је сами некако реализују“, рекла је Захарова.

Симоновски суд у Москви у уторак је донео одлуку да се Наваљном укине условна казна у случају „Ив Роше“ и замени казном од 3,5 године затвора. Убрзо након тога, водеће западне земље, укључујући Сједињене Америчке Државе, Немачку, Француску и Велику Британију, апеловале су на руске власти да ослободе опозиционара.

На саслушању у суду присуствовало више од 15 запослених у амбасадама различитих земаља. Захарова је раније изјавила да је присуство страних дипломата на суђењу у случају Наваљни политичка акција, мешање у унутрашње ствари Рсије и самооткривање покушаја Запада да обузда Русију.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала