Руска амбасада: Изјаве шефа британске дипломатије о Наваљном – дрске и некомпетентне

© AP Photo / Alberto PezzaliВикторијина кула у Вестминстеру у Лондону
Викторијина кула у Вестминстеру у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
Пратите нас
Руска амбасада у Лондону саопштила је да су изјаве министра спољних послова Велике Британије Доминика Раба који је захтевао хитно ослобађање Алексеја Наваљног – некомпетентне.
„Збуњени смо дрским и некомпетентним оптужбама Доминика Раба, дипломате и правника који негира право руског правосуђа да примењује руско законодавство на Наваљног због кршења правила условне казне. Зар британско правосуђе није оптужило Асанжа због нарушавања услова пуштања на слободу уз кауцију?“, наводи се у саопштењу амбасаде, објављеном на Твитеру.

​Симоновски суд у Москви у уторак је донео одлуку да се Наваљном укине условна казна у случају „Ив Роше“ и замени казном од 3,5 године затвора. Убрзо након тога, водеће западне земље, укључујући Сједињене Америчке Државе, Немачку, Француску и Велику Британију, апеловале су на руске власти да ослободе опозиционара.

На саслушању у суду присуствовало више од 15 запослених у амбасадама различитих земаља. Захарова је раније изјавила да је присуство страних дипломата на суђењу у случају Наваљни политичка акција, мешање у унутрашње ствари Рсије и самооткривање покушаја Запада да обузда Русију.

Јуче је британски министар позвао на моментално и безусловно ослобађање Наваљног. Према његовим речима, Москва „не извршава најосновније обавезе, што се очекује од било ког одговорног члана међународне заједнице“.

Поред Велике Британије, и власти САД, Немачке, Француске и других земаља, као и представници европских институција позвали су Москву да ослободи Наваљног. МИП Русије је поручио страним политичарима да се позабаве проблемима својих држава и да поштују међународно право.

Подсетимо, оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж  је 11. априла 2019. године ухапшен на основу налога који је издат 2012. године због непојављивања пред судом, као и на основу захтева шведских и америчких власти. Суд је истог дана прогласио Асанжа кривим за нарушавање услова пуштања на слободу уз кауцију. 

Почетком јануара ове године британски суд одбио је изручење Асанжа САД, али и његов захтев за пуштање уз кауцију.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала