Србија у црвеној и љубичастој зони: Не излазите напоље, опасност вреба из ваздуха

CC0 / Pixabay / Последице загађења ваздуха су вишеструке и погађају целу нацију
Последице загађења ваздуха су вишеструке и погађају целу нацију - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Неуобичајено топао дан за почетак фебруара у Србији многе људе измамио је из домова, али како ствари стоје у ваздуху, данас је боље вратити се што пре или не излазити из кућа без преке потребе. Разлог су ПМ честице, односно огромно загађење ваздуха широм земље.

У целој Србији је од преподнева велико загађење, а највеће је забележено у Ваљеву, Краљеву, Шапцу, Београду и Панчеву, где је степен контаминације ваздуха означен љубичастом бојом која представља претпоследњи ниво такозваног аерозагађења.

Србија се издваја у Европи по степену загађености што се да уочити и на мапи, на сајту WAQI који мери аерозагађење у свету у реалном времену. Док су у суседству доминантне жута и зелена зона (умерено и добро), највећи део Србије је маркиран црвеном и љубичастом бојом (нездрав и веома нездрав ваздух).

Шта значе црвена и љубичаста зона загађености

Шта то конкретно значи у реалности?

Када је неко насеље у такозваној нездравој зони (црвена боја) то, према сајту WАQI, значи да свако може да осећа здравствене тегобе, а особе које припадају осетљивим групама могу да имају и озбиљније последице. Следећи степен – љубичаста боја (веома нездрава зона), односно ваздух, самим тим значи и веће последице по здравље.

Црвен зона значи да активна деца и одрасли, као и људи са срчаним и респираторним обољењима треба да избегавају сваки боравак на отвореном. Сви остали, посебно деца, треба боравак на отвореном да ограниче. Такође, треба избегавати све активности на отвореном које подразумевају убрзано и дубоко дисање.

Логично је да љубичаста боја означава и виши степен упозорења, односно да све активности треба усмерити на затворен простор.

Ситуација по градовима

Највиши степен загађености данас је забележен у Ваљеву са индексом од чак 215 и овај град је означен је љубичастом бојом (пети степен). Следе Краљево (214) и Шабац (194).

И Београд је у црвеној зони, а најгоре је у Панчеву (191). Од осталих делова Београда, најкритичније је у центру града, на Палилули, Врачару и Новом Београду, као и у Обреновцу и Лазаревцу.

Од осталих градова црвеном бојом означени су Ужице (174), Нови Пазар (172), Ниш (169), Косјерић (168), Смедерево (166), Нови Сад (162), Чачак (160), Трстеник (146).

Главни град Србије је данас на неславном шесту месту најзагађенијих главних градова држава или региона на планети, показују подаци сајта "AirVisual".

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала