„Сусам из Индије је већ дуго отрован“: Шта ће се догодити на српском тржишту?

CC0 / Pixabay / Сусам
Сусам - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Како ће недавно повлачење индијског сусама са тржишта бројних европских земаља утицати на потрошњу у Србији?

Убрзо након што је прошле недеље стигла вест да је са хрватског тржишта повучен низ производа са сусамом, гранична фитосанитарна инспекција Србије вратила је пошиљку од 17,8 тона сусама из Индије.

Јуче је објављено и то да је компанија "Делез Србија" саопштила да је из свих објеката повукла производ приватне робне марке "Премиа сусам семе" од 100 грама, произвођача "Моравка про".

Све ово наводи на питање шта ће се десити са онима који у Србији праве производе од сусама. Таквих је, ипак, по свему судећи, мало, а нису увек ни отворени за разговор на ову тему.

CC0 / Pixabay / Вест да индијски сусам није безбедан по здравље није никаква новост, тврде у фирми "Алвасари" која годинама користи сусам из Судана зато што је природан и без хемикалија.
„Сусам из Индије је већ дуго отрован“: Шта ће се догодити на српском тржишту? - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
Вест да индијски сусам није безбедан по здравље није никаква новост, тврде у фирми "Алвасари" која годинама користи сусам из Судана зато што је природан и без хемикалија.

Једини коментар Б92 је успео да добије из фирме "Алвасари" у Београду која се, између осталог, бави производњом пасте од сусама (тахини) и алве.

"Вест да индијски сусам није безбедан по здравље није никаква новост, он је већ дуго отрован разним хемикалијама које се користе да не би ужегао на том дугом путу ка европским земљама. Људи овде су сада обратили више пажње на то питање, јер је цела прича потекла из Мађарске", напомињу у овој фирми.

Како додају, то је и разлог због ког своје сировине набављају из другог краја света.

"Већ 15 година користимо сусам из Судана, који је природан, без хемикалија и нисмо имали никаквих проблема", истичу.

Наглашавају, ипак, да очекују промене на тржишту.

"Сигурно ће бити великог пада продаје сусама, пекаре ће такође избегавати да га користе", предвиђају у тој фирми.

Упркос свему томе, Шеф Одсека Граничне фитосанитарне инспекције Суботица Иван Томашев рекао је недавно за РТС да "не треба да избегавати куповину производа од сусама који је хранљив, треба наставити са куповином, а инспекција ће радити свој посао и спречити улазак сусама са садржајем етилен-оксида који је већи од дозвољеног".

Нагласио је такође да "један хлеб са сусамом и са повишеним садржајем етилен-оксида не може толико да утиче на здравље, да нема потребе за паником и да треба да наставити живот даље".

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала