Епилог првог дебакла богаташа: Вукови са Волстрита ће морати да подвију реп?

© AFP 2023 / JOHANNES EISELEВолстрит
Волстрит - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2021
Пратите нас
Крај јануара коштао је велике играче на Волстриту милијарде доларе јер су правила игре на њујоршкој берзи накратко помутили мали инвеститори организовани на друштвеним мрежама. Сага о „ГејмСтопу“ и „Робин Худу“ стиже и до Конгреса САД који ће расправљати о спекулацијама хеџ-фондова, што је својеврсна победа обичних људи над „вуковима с Волстрита“.

Долари падају - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2021
Хаос на берзи у Њујорку: Како је „Робин Худ“ постао највећи преварант
 Мали инвеститори окупљени на Редиту су преко апликације за трговину на берзи „Робин Худ“, крајем јануара напумпали цене акција ланца продавница видео игара „ГејмСтопа" за које су велики играчи на Волстриту држали такозване кратке позиције „кладећи“ се да ће њихова цена падати. Пошто је цена акција порасла и за чак 1.700 одсто, хеџ-фондови били су приморани да изађу из игре, притом губећи на милијарде долара.

Дебакл богаташа у фокусу америчког Конгреса

О подвигу малих инвеститора причало се широм света, али ова краткорочна акција обичних људи ускоро ће се наћи и пред америчким Конгресом.

Саслушање ће се 18. фебруара одржати у Одбору за финасије Конгреса САД а фокус ће бити на заради и губицима који прате праксу хеџ-фондова да држе кратке позиције на берзи, као и на мале инвеститоре и друштвене мреже.

„Морамо се позабавити хеџ-фондовима чије је неетично понашање директно довело до недавне волатилности тржишта и морамо испитати берзу и како су њоме манипулисали хеџ-фондови и њихови финансијски партнери да би имали корист док су други плаћали цех“, рекла је америчка политичарка Максин Вотерс, која је на челу Одбора.

Да ли је ово прекретница?

У међувремену акције „ГејмСтопа“ стрмоглаво падају, а прате их и акције других компанија које су биле на мети малих инвеститора са Редита. Удео у томе свакако има и забрана трговине тим акцијама на апликацији „Робин Худ“ и сличним платформама које малим инвеститорима омогућују учешће на берзи. Међутим, то би могло ускоро да се промени. 

Берзански трговац на Њујоршкој берзи - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2021
Дебакл невиђених размера: Милијардери у шоку, какве везе с тим има један Бугарин

Милијардер Марк Кубан позвао чланове групе „Волстрит бетс“ на Редиту да остану на истом курсу са акцијама попут „ГејмСтопа“.

„Не сумњам да постоје хеџ-фондови и велики играчи који су поново заузели „кратке“ позиције мислећи да су паметнији од свих у групи на Редиту. Знам да ћете мрзети ово што чујете, али што су цене акција ниже, мали инвеститори ће ојачати и моћи ће да купе акције“, навео је он.

Оснивач апликације за трговање на берзи „Инвстр“ Керим Дерхали уверен је да ће се овакав тренд на берзи наставити.

„Улагање појединаца са друштвених мрежа неће нестати. Ово је моћан тренд и тек смо на почетку. Људи сада имају више информација и више моћи“, сматра он.

Дерхали наводи и да што више младих буде учестовало на берзи, тржиште ће морати да се прилагоди.

Међутим, теорија коју је за Блумберг изнео Карсон Блок, оснивач „Muddy Waters Research“ баца нову сенку на целокупно дешавање на берзи.

Он је рекао да постоји могућност да је реч о смишљеној игри групе хеџ-фондова како би нанели штету својим конкурентима, користећи притом мале инвеститоре са Редита као параван. 

Брокери у Америчкој берзи - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2021
Како је обичан човек бацио на колена „аждаје“ са Волстрита

Додао је и да сматра да је цела прича са „Гејмстопом“ на неки начин демократизација ове тактике великих играча.

Трка за сценаријем 

И иаков тачка на „преврат“ на њујоршкој берзи још није стављена, према наводима медија, Нетфликс и МГМ се утркују ко ће први да екранизује ову сагу.

„Волстрит џурнал“ преноси да је Нетфликс у преговорима са сценаристом Марком Боалом, који је драматизовао многе догађаје из стварног живота, попут акције изведене против Осаме бин Ладена, док је филмска кућа МГМ откупила права на још недовршен рукопис „Антидруштвена мрежа“ Бена Мезрича који је наводно посвећен јануарским збивањима на њујоршкој берзи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала