Грчки медији влади: Одмах набавите „Спутњик Ве“! То је једина нада да се спасе лето

CC0 / Pixabay / Поглед на Акропољ чије централно место заузима Партенон
Поглед на Акропољ чије централно место заузима Партенон - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2021
Пратите нас
Грчка треба хитно да обезбеди руску вакцину против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), то је једина нада да се спаси туризам овог лета, пише утицајни грчки лист „Демократија“. „Европска комисија се пробудила и жури да одобри вакцину. Немци већ хитају, а ми спавамо. Набавите ‘Спутњик Ве’  одмах“, пише лист.

У чланку се наводи да је, према мишљењу стручњака, руска вакцина „далеко безбеднија, ефикаснија и једноставнија за примену“. Она не захтева ни чување на изузетно ниским температурама.

„Сви сада желе ‘Спутњик Ве’ . Европске земље, једна за другом, окрећу главу ка истоку после проблема које је Европа изазвала у програму вакцинације неповољним уговорима које је потписала“, наводи се у чланку.

Додаје се и да немачки, француски и шпански министри подржавају руску вакцину.

„То је једина нада да се спасе лето и избегне фијаско“, пише „Демократија“ и подсећа да је Мађарска већ почела да добија руску вакцину не чекујући одобрење европског регулатора.

У Грчкој се надају да ће до почетка туристичке сезоне вакцинисати већи део становништва. Због карантина држава је претрпела велике губитке у сфери туризма коју називају „тешком индустријом“ грчке привреде због њеног значаја.

Новинари су упутили влади питање да ли се разматра могућност испоруке руске вакцине.

„Што се тиче вакцине ‘Спутњик Ве’ ми се као влада крећемо у европским оквирима по питању набавке вакцина.  Мислим да тема руске вакцине није актуелно јер је Европска агенција за лекове још није одобрила “, каже портпарол владе Христос Тарантилис.

Грчка добија вакцине „Фајзер“ и „Модерна“, а очекује се почетак испорука вакцине „АстраЗенека“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала