Кина поручила Америци: Спремни смо на одбрану националног суверенитета

© Фото : Navy Petty Officer 3rd Class James VazquezАмерички војни брод разарач "Џон С. Мекејн" у рутинској патроли на Јужном кинеском мору
Амерички војни брод разарач Џон С. Мекејн у рутинској патроли на Јужном кинеском мору - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2021
Пратите нас
Пекинг је поручио да наставља да надгледа америчке војне маневре у близини кинеског копна и Тајвана, упозоравајући да је Кина спремна да одговори на америчке претње и провокације.

Говорећи у четвртак, портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин рекао је новинарима да је Пекинг пажљиво пратио пролазак америчког ратног брода кроз Тајвански мореуз раније истог дана.

„Кина ће наставити да одржава висок ниво опрезности у сваком моменту, спремна да одговори на све претње и провокације у било ком тренутку и одлучно брани национални суверенитет и територијални интегритет“, рекао је Ванг.

„Надамо се да ће Сједињене Државе играти конструктивну улогу за регионални мир и стабилност, а не обрнуто“, додао је он.

Америчка морнарица послала је данас ратни брод у Тајвански мореуз, први пут под администрацијом Џоа Бајдена, што би могло довести до нових напетости између Кине и САД.

Америчка морнарица је потврдила да је разарач „Ју-Ес-Ес Џон Мекејн“ имао рутинску пловидбу у складу са међународним правом кроз Тајвански мореуз, што показује америчку посвећеност слободном и отвореном Индо-Пацифику, као и да ће војска Сједињених Држава наставити да лети, плови и изводи операције тамо где то дозвољава међународно право.

Пекинг је више пута позивао Вашингтон да се придржава принципа „једне Кине“ и да не предузима акције које би наштетиле кинеско-америчким односима, као и миру и стабилности широм Тајванског мореуза.

Ипак, Тајван задржава своју независност од Кине и нова администрација Бајдена је поновила своју „чврсту“ посвећеност одбрани острва, преноси РТ.

Пекинг је такође позвао САД да одустану од извођења војних маневара у спорним водама у близини Кине и око њих.

Само неколико дана након што је Џо Бајден ступио на дужност, америчка група коју су предводили „Ју-Ес-Ес Теодор Рузвелт“ и три ратна брода ушла су у Јужно кинеско море, означавајући наставак потеза повучених током Трампове администрације. Америчка војска рекла је да је овај потез промовисање „слободе мора“.

Пекинг је позвао Бајденову администрацију да се активније укључи у дијалог како би смањио нагле напетости између суперсила.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала