Наришкин: Сиријски цивили – жртве „америчке демократизације“

© AFP 2023 / Sameer Al-Doumy Отац и кћерка шетају у Барзи, северном предграђу Дамаска
Отац и кћерка шетају у Барзи, северном предграђу Дамаска - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2021
Пратите нас
Међународна коалиција на челу са САД крива је за спровођење ратних злочина у Сирији који су резултирали смрћу многих цивила – жртава демократизације коју је Вашингтон наметао на Блиском истоку и у Северној Африци, сматра директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин.

У Дому Руског историјског друштва у Москви, чији је Наришкин председник, отворена је изложба „Злочини међународне коалиције коју су у Сирији предводиле САД“. Изложбу је организовала невладина организација „Фонд за истраживање проблема демократије“.

Материјале представљене на изложби прикупио је Фонд на основу анкетирања више од 200 сиријских грађана. Они су испричали да међународна коалиција крши њихова људска права. Релеватност пројекта који приказује догађаје у Сирији „у првом лицу“ објашњава се спровођењем велике медијске кампање о откривању акција коалиције.

На отварању изложбе, Наришкин је подсетио да је више милиона совјетских цивила страдало од руку нацистичких окупатора и њихових саучесника током Другог светског рата.

„Нажалост, и данас многи становници наше планете нису заштићени од ратних злочина. Од времена америчке инвазије на Ирак свет је постао сведок огромног броја трагедија у том великом и напаћеном региону Блиског истока и Северне Африке... И у земљама попут Ирака, Либије и Сирије – становништво је сазнало цену оних који спроводе демократизацију. Стотине хиљада цивила у тим земљама постали су жртве“, рекао је он.

Терор коалиције предвођене Америком

Наришкин је истакао да су изложбени материјали убедљиви докази ратних злочина који су заиста почињени на територији Сирије и да је „обим сакупљених материјала изузетно велики“.

Државна дума Русије - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2018
Русија: САД извршиле ратни злочин у Сирији

Како је наведено, на изложби се, између осталог, приказује документарни филм који садржи разговоре са стварним сведоцима злочина које је изводила коалиција у Сирији.

„Разговарали смо са женама и децом, од којих су многи изгубили руке и ноге у нападима међународне коалиције. Разговарали смо са родбином људи који су у једном нападу изгубили своје породице. Причали смо са избеглицама које су проамеричке оружане групе држале у избегличким логорима“, рекао је директор Фонда Максим Григорјев.

С тим у вези, нагласио је да су материјали приказани у филму само мали део доказа ратних злочина које је починила коалиција на челу са Америком, за шта нема никаквог оправдања.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала