Опасно писмо Валентина Инцка: Наговештај велике акције против Српске

© Фото : Радиотелевизија Републике СрпскеДефиле у Бањалуци поводом прославе Дана Републике Српске.
Дефиле у Бањалуци поводом прославе Дана Републике Српске. - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Уколико Народна Скупштина Републике Српске не поступи по захтеву из oпасног писма високог представника у БиХ Валентина Инцка, он може да покрене велику акцију против Српске, да укине Скупштину РС или да смени њеног председника, што би довело до последица великих размера, упозоравају саговорници Спутњика.

Аналитичари објашњавају да је ово уједно и опроштајно писмо Инцка, који напушта БиХ, и његов поздрав онима за које је све време радио - босанско политичко Сарајево. Његова улога је да спроводи мир, а као да жели да изазове рат.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко писмено је затражио од Народне скупштине Републике Српске да у року од три месеца одузме повеље с одликовањима које су додељене Радовану Караџићу, Биљани Плавшић и покојном Момчилу Крајишнику називајући их „осуђеним ратним злочинцима чији су поступци током оружаног сукоба шокирали свет и узроковали незамисливе људске патње“.

Опасно писмо - последњи покушај Валентина Инцка да нанесе штету Српској

Инцко је у писму практично оптужио српски народ да носи колективну одговорност за ратне злочине почињене током протеклог рата у БиХ.

Саветник Милорада Додика за унутрашње послове и портпарол СДНС-а Радован Ковачевић каже да што се Српске тиче Инцко нема апсолутно никакав капацитет, и додаје да је ово његов последњи покушај да нанесе још по неку штету РС.

„То је нешто што нас апсолутно не занима, а ово што је написао је скандалозно и  било каква прича колективној кривици је нешто што је недопустиво поготову што ове речи долазе од човека који долази из земље која има такву историју у Другом светском рату, знајући да су Срби други најстрадалнији народ у Европи после Јевреја. Све што је изрекао за нас је изузетно увредљиво и Народна скупштина РС ће наравно о свему томе да заузме свој став који ће бити и те како јасан свима, па и Валентину Инцку“, напомиње Ковачевић.

Политички аналитичар из Бањалуке Анђелко Козомара истиче да Инцко, на жалост, има право да затражи овако нешто од Народне скупштине РС али и да уради нешто још горе ако се његова одлука не спроведе.

Има могућност да укине Скупштину РС ако не поступе по писму

„Он може да укине Народну скупштину РС ако не поступи по његовом захтеву, може да смени председника Скупштине РС и покрене разне друге санкције. На жалост то је тако јер је једна реченица из мировног споразума злоупотребљена - да је високи представник највиши тумач Дејтонског споразума. Али шта значи тумач? Он треба да спроводи мир у БиХ, а он уноси немир и ово је до сада најгоре што се могло догодити Србима и Српској, да им се овакво једно писмо напише. Бошњачки политичари ликују над њим, да не кажем да су у екстази због овог писма“, каже саговорник Спутњика.

Козомари није јасно зашто је Инцко чеко дуже од четири године да овако нешто постави као услов РС, и сматра да се иза овога крије нешто много озбиљније.

„Претпостављам да је чекао то јер се планира велика акција на стезању врата Републике Српске. Желе да укину многе њене надлежности, а ово је сада верујем почетак те акције и почетак притисака на РС и Милорада Додика, ког сматрају кључним у одбрани интереса РС. Погрешна је процена, наравно, да би се склањањем Милорада Додика лако обрачунали са РС и српским народом. Неће“, децидан је наш саговорник.

Срби нису геноцидан народ да би скидали ту етикету

Инцко нема право да оптужи цео српски народ да је геноцидан, напомиње наш саговорник и пита ко је уопште и ставио Србима епитет да је геноцидни народ, да би га сада скидали.

„Злочин српског народа ни по чему нису тежи од онога што су Бошњаци и Хрвати радили Србима у овом рату. Дакле, Инцко је превршио сваку меру и прешао црвену линију овим писмом. Очекивало се да ће на свом одласку предузети неке радикалне мере али нико није очекивао да ће овако тешко да оптужи цео један народ. У савременој историји није се догодило да цео један народ буде оптужен за ратне злочине и геноцид, а он је директно то у писму навео“, истиче Козомара.

Он каже да Инцка само Савет за имплементацију мира може да натера да повуче ово писмо а то се, како каже, неће десити. С друге стране, каже да је очигледно да је ово његов одговор на захтев Скупштине РС да преда извештај о свом раду, што је потпуно легално и на шта РС има право, а што ни један високи представник није до сада урадио.

Ковачевић каже да, према Дејтонском споразуму и Анексу четири, високи представник мора да преда извештај на захтеве Народне Скупштине и да они неће од тога одустати, него ће захтевати од Инцка да преда извештај о раду.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала