Помама за руском вакцином: Желе је Европа и Латинска Америка

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаВакцина против ковида "Спутњик Ве"
Вакцина против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2021
Пратите нас
Бројне земље показале су интересовање за набавку руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), чије је резултате треће фазе клиничких испитивања објавио научни часопис „Лансет“, потврдивши њену ефикасност и сигурност.

Чешки премијер Андреј Бабиш саопштио је да ће у петак посетити Будимпешту како би од свог мађарског колеге Виктора Орбана сазнао како се одвија примена руске вакцине „Спутњик Ве“ у тој земљи - првој у Европској унији која је званично дала дозволу за примену вакцине „Спутњик Ве“.

„У петак летим за Будимпешту како бих се видео са Виктором Орбаном и разменио информације о томе како мађарска страна решава коришћење вакцине 'Спутњик ве'. Потребно је видети да ли су ове вакцине безбедне са здравственог становишта и апсолутно је свеједно ког су порекла. Најновије информације сугеришу да су веома квалитетне“, рекао је Бабиш у среду.

Председник Чешке Милош Земан - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2021
Руска вакцина би могла стићи и у Чешку

Према речима премијера, Чешка је заинтересована за то да Европска агенција за лекове веома брзо одобри „Спутњик Ве“.

Турска

У Турској су такође изнети планови у вези са руском вакцином. Председник одбора директора турске фармацеутске компаније „ВисКоран“ Озтурк Оран изјавио је да Турска намерава да успостави производњу „Спутњика Ве“ и за сопствене потребе и за извоз.

„Турска нема проблема са количином вакцина које могу да буду произведене. Постоји неколико платформи на којима може да се успостави производња вакцина. Обим ће зависити од потражње у нашој земљи и извоза у друге земље на њихов захтев, све ово ће бити узето у обзир“, објаснио је он.

Према његовим речима, убрзо се очекује да ће још једна делегација из Русије доћи у Турску и да ће размотрити питање предаје технологије, али се датум почетка производње вакцине не може прецизирати док тај процес не буде завршен.

„За то је потребно да буде завршен процес предаје технологија и морамо да завршимо све неопходне процедуре у Министарству здравља у вези са регистрацијом руске вакцине. Већ смо дошли до финалне фазе. Одобрење Министарства је предуслов за почетак производње“, објаснио је Оран.

Шведска

Позивајући се на координатора за вакцинацију у Шведској Рикарда Рикарда Бергстрема, лист „Афтонбладент“ је саопштио да ће руска вакцина „Спутњик Ве“ можда бити коришћена у тој земљи.

„Имамо врло мало информација о вакцини и добијене резултате проучавања руске вакцине треба размотрити детаљније. У Русији другачије одређују ефикасност у односу на истраживања других вакцина. То не значи да је то неисправно, они само мере на другачији начин“, рекао је он и додао да је одржан састанак на тему „Спутњика Ве“.

Лист истиче да, уколико „Спутњик Ве“ покаже добре резултате на основу испитивања у Европској унији, могуће је да ће Шведска такође купити руску вакцину.

Земље Латинске Америке

Истовремено, још две државе Латинске Америке показале су интересовање за руску вакцину.

Министар здравља и социјалне заштите Колумбије Фернандо Руиз изјавио је да колумбијска влада преговара са произвођачима „Спутњика Ве“ о потенцијалној куповини.

„Настављамо преговоре са произвођачима руске вакцине и постоји могућност њене набавке“, рекао је он и додао да је пре три недеље Богота потписала споразум о поверљивости са руском страном.

Друга латиноамеричка држава која се интересује за „Спутњик Ве“ је Бразил. Министарство здравља те земље најавило је предстојеће преговоре са произвођачима вакцина против ковида 19 из Русије и Индије, као и да ће бити размотрене могућности испорука.

„У петак ће се Министарство здравља састати са представницима руског Института 'Гамалеја', који је произвођач вакцине 'Спутњик Ве' и са индијском лабораторијом 'Вхарат Биотех', добављачем вакцине 'Коваксин'“, наведено је у саопштењу на сајту Министарства.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала